Al het nieuws

Onderhandelingsakkoord nieuwe cao TSO

TenneT, WENB en de vakbonden bereikten op 25 mei een onderhandelaarsakkoord over de cao TSO per 1 mei 2022. In het akkoord is een structurele loonsverhoging van 3,1% afgesproken, met een eenmalige uitkering van 1,2%. Leden van de bonden zijn nu aan zet om te stemmen over dit akkoord.

Het zijn turbulente tijden. De oorlog in Oekraïne was bij de start van de onderhandelingen net begonnen en inmiddels ondervinden we de economische gevolgen hiervan. Daarnaast is er vanuit de maatschappij en politiek veel aandacht voor de ambitie om te komen tot een klimaatneutrale samenleving.

TenneT heeft hierin een belangrijke rol. Het is onze opgave in 2025 klaar te staan om het Target Grid van 2045 te kunnen gaan ontwerpen en vanaf 2030 te realiseren. Dit betekent dat TenneT groeit in aantal medewerkers, en werkt aan standaardisering, digitalisering en innovaties. Om dit op een verantwoorde wijze te doen, is er aandacht voor veilig werken, hybride werken, goede opleidings- en doorgroeimogelijkheden, vitaliteit, een goede werk-privébalans en een acceptabele werkdruk.

De gemaakte afspraken in het gesloten akkoord passen bij een cao die een goede basis vormt als opmaat naar 2025, en bij de huidige turbulente tijden. Mede gezien de omstandigheden, is het afgesproken pakket voor de cao goed, evenwichtig en passend. Het onderhandelingsresultaat is in lijn met de beweging die het bedrijf doormaakt en sluit aan bij de situatie van TenneT van dit moment.

Het onderhandelingsakkoord op hoofdlijnen:

  • Een structurele loonsverhoging van 3,1% per 1 mei 2022. De uitbetaling zal met terugwerkende kracht plaatsvinden met de salarisuitbetaling van juli 2022.
  • Een eenmalige uitkering van 1,2% van het jaarsalaris, die eveneens in juli 2022 wordt betaald.
  • De looptijd van de cao is 16 maanden: van 1 mei 2022 tot 1 september 2023.
  • Met ingang van 2023 is Bevrijdingsdag (5 mei) ieder jaar een vrije dag.
  • TenneT stelt een rouwprotocol op met handvatten voor de leidinggevende en collega’s van de rouwende collega.
  • TenneT heeft al een stevig inzetbaarheidsbeleid en een breed aanbod aan inzetbaarheidsinstrumenten. TenneT zet deze lijn door. In aanvulling hierop geldt de aanvullende vitaliteitsregeling (80% werken, 90% salaris, 100% pensioen) ook voor medewerkers die geboren zijn vóór 1 november 1959 (dit was 1 november 1957), en voor parttimers.
  • De tijdelijke vrijstelling voor vervroegde uittreding (RVU-vrijstelling) kan als individuele maatwerkoplossing worden ingezet als er geen andere oplossing meer mogelijk is en wordt alleen toegepast als een medewerker en de werkgever daar samen voor kiezen. Hiervoor zijn kaders opgesteld.
  • De Offshore Regeling is op een paar punten verbeterd, de cao is al aangepast op de wet. Deels doorbetaald ouderschapsverlof met ingang van 2 augustus 2022 en de wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022.

De volledige tekst van het cao-akkoord met daarin meer details over de gemaakte afspraken, en een overzicht met veelgestelde vragen, vind je onderaan dit bericht.

Online medewerkersbijeenkomst

In een online bijeenkomst op dinsdag 7 juni 2022 van 12.00 tot 13.00 uur, presenteren de cao-partijen het gesloten akkoord aan de medewerkers van TenneT. Graag nodigen we je hiervoor uit. Je kunt je aanmelden via de Event Kalender. De link daarvoor krijg je via TenneT.


Stemmen voor 12 juni a.s.

Leden van het CNV bepalen uiteindelijk of er een akkoord is. Leden mogen meedenken, meepraten en meebeslissen over de cao TSO. Nu en in de toekomst.

Je kunt je stem vóór 12 juni a.s. mailen naar CNV-onderhandelaar Arno Reijgersberg: a.reijgersberg@cnv.nl met daarin cao TSO "VOOR", "TEGEN" of "ik onthoud mij van stemmen".