Cao RET: onderhandelaarsakkoord met forse loonstijging bereikt

Na een reeks van intensieve en soms inhoudelijk lastige gesprekken bereikten we op 13 december een onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao voor het stadsvervoer in Rotterdam: cao RET. De cao heeft een looptijd van 18 maanden en geldt daarmee van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025.

Forse loonstijging

Op 1 januari 2024 krijgt iedereen een eenmalige uitkering van € 1500,- bruto (parttimers naar rato). Op 1 februari 2024 volgt een structurele loonsverhoging van 3,5% met daaroverheen een nominale loonsverhoging van € 200,- bruto (parttimers naar rato). De totale structurele loonsverhoging per 1 februari bedraagt tenminste € 335,- bruto (fulltime). Op 1 januari wordt eenmalig € 500,- bruto betaald (fulltime). Vervolgens worden op 1 februari 2025 de lonen opnieuw verhoogd, met 3%. Ook wordt de reiskostenregeling voor werknemers buiten het vervoersgebied van RET fors verbeterd.

De gemiddelde trambestuurder en monteur gaat er in één jaar tijd zo’n 11% op vooruit. Wij leggen het akkoord met een positief advies ter stemming aan de leden voor.
Marc Dorst, onderhandelaar cao RET

Alle afspraken in de nieuwe cao RET op een rij

 • Looptijd 18 maanden: van 1-1-2024 tot en met 30-6-2025
 • 1-1-2024: eenmalige uitkering van € 1500,- bruto
 • 1-2-2024: loonsverhoging 3,5% + nominale verhoging van € 200,- bruto
 • Minimale loonsverhoging 2024: € 335,- bruto
 • 1-1-2025: eenmalige uitkering van € 500,- bruto
 • 1-2-2025: loonsverhoging van 3%
 • Reiskosten voor werknemers buiten eigen vervoersgebied (max 60 km) verdubbeld naar € 0,23 netto met een minimum van 10 km
 • Afspraken over vitaliteit worden uitgewerkt in een werkgroep
 • Afspraken over rouw worden uitgewerkt in een werkgroep

Alle bovenstaande loonsverhogingen en eenmalige uitkeringen zijn op basis van een fulltime dienstverband. Parttimers krijgen deze loonsverhogingen en uitkeringen naar rato.

CNV tevreden met het akkoord

CNV Onderhandelaar Marc Dorst is zeker tevreden met het behaalde resultaat: “We hebben een mooie loonsverhoging kunnen afspreken. Het werd hoog tijd dat ook bij de RET de lonen flink omhoog gaan. De vorige cao was twee jaar geleden afgesproken. Dat was nog voor de Russische inval in de Oekraïne, toen we de inflatie van de afgelopen tijd nog niet voorzagen. Veel monteurs, trambestuurders, boa’s en buschauffeurs voelen de gevolgen van die inflatie keihard in de portemonnee. De afspraken die we nu gemaakt hebben geven verlichting, dat is meer dan welkom. Mensen die zo’n 3000 euro bruto verdienen, een modaal salaris bij RET, zien het loon op 1 februari zo’n 10,7 % stijgen. Voor de lagere inkomens ligt dat percentage door de afgesproken bodem nog fors hoger. Verder hebben we een aantal studieafspraken gemaakt, onder meer naar het voor CNV belangrijke thema van omgang met verlies en rouw op het werk.”

Nu zijn de leden aan zet

Leden kunnen van 18 tot en met 28 december voor of tegen de afspraken in het bereikte akkoord stemmen. Je ontvangt als CNV-lid op 15 december meer informatie over het bereikte akkoord en alle afspraken.

Sluit je aan en stem mee!

Ben je nog geen lid? Sluit je vóór 28 december aan en stem mee. Vergeet niet je aanvullende gegevens door te geven via het online formulier dat je direct na aansluiting per email van ons ontvangt. Pas dan kun jij als nieuw lid je stem uitbrengen op het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao RET (2024-2025).

Sluit je nu snel aan en breng je stem uit! Samen staan we sterk.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

 • Betere arbeidsvoorwaarden
 • Hulp bij professionele ontwikkeling
 • Juridische ondersteuning als het tegenzit