Cao KEMA Labs
KEMA Labs is een wereldwijd opererend test- en adviesbureau op het gebied van energie. KEMA werd in 1927 in Arnhem opgericht als Keuring van Elektrotechnische Materialen Arnhem. In 2011 werd KEMA overgenomen door het Noorse bureau Det Norske Veritas (nu NV GL). Eind 2019, begin 2020 kwam KEMA in handen van het Italiaanse bedrijf Centro Elettrotecnico Sperimentale Italiano (CESI SpA). Het Duitse Dekra kreeg in 2009 het exclusieve recht van het voormalige KEMA om het keurmerk Kema Keur uit te geven.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Standpunten nog ver uit elkaar
26/10/22 onderhandelaar Jan Harmsen:
Het lijkt erop dat werkgever en CNV/FNV over een minimum uursalaris van €14,- én geboorte- en kind verlof overeenstemming bereiken. Over alle andere punten zijn de meningen nog verdeeld en liggen we nog best ver uit elkaar. Het zal best lastig worden om de volgende onderhandelingsronde (9 november a.s.) tot een mogelijk resultaat te komen. We hebben aangegeven dat wij vinden dat er bij het volgend overleg in ieder geval een eindvoorstel op tafel moet liggen. De onderhandelingen hebben naar onze mening lang genoeg geduurd, onze leden hebben recht op duidelijkheid. De werkgever gaf aan bereid te zijn dit te doen.
Leden stemmen eindbod weg
8/12/2022 onderhandelaar Jan Harmsen:
De leden van CNV hebben tegen het eindbod gestemd..
Hoe nu verder? Aan de onderhandeltafel kwamen wij er niet uit. Om meer druk op te voeren zullen de leden samen met hun collega’s moeten laten zien dat dit eindbod onacceptabel is en dat er een wezenlijk beter voorstel moet komen. De werkgever heeft inmiddels signalen opgevangen over deze ontevredenheid en wil in gesprek. Dat is zijn goed recht. Maar vergeet niet: jullie hebben ook rechten, namelijk op goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Jullie hebben immers óók te maken met een mega-inflatie van 14,3 procent (oktober 2022) en die zal, linksom of rechtsom, gecompenseerd moeten worden! De werkgever heeft een eindbod gedaan van gemiddeld 4,1 procent over 22 maanden. Dit vinden wij niet acceptabel.
Om de werkgever op andere gedachten te brengen, gaan we hem helpen. Een petitie moet hem duidelijk maken dat het jullie serieus is. Wanneer we zoveel mogelijk handtekeningen hebben opgehaald, zullen we deze op maandag 19 december aanbieden aan je werkgever.
Herstart gesprekken en onderhandelingen nieuwe cao
16/1 /2023 onderhandelaar Jan Harmsen:
De werkgever heeft bij de ontvangst van de petitie aangegeven terug te komen op het vervolg van de cao-gesprekken. Inmiddels zijn de bonden uitgenodigd voor een gesprek over het vervolg op de onderhandelingen op 31 januari.