Aandacht voor rouw op de werkvloer kan voor minder verzuim én verdriet zorgen

Terugkijken: ervaringsdeskundigen delen inzichten en ervaringen

Bekijk hier het Webinar Rouw in je team

Het verlies van een dierbare kan langdurig ziekteverzuim tot gevolg hebben. Werknemers die zich na het overlijden van een dierbare ziek melden, zijn gemiddeld 197 dagen uit de running, zo blijkt uit onderzoek van bedrijfsarts Suzanne Kreder. Reden genoeg voor CNV om aandacht te vragen voor rouw op de werkvloer. In een serie van drie webinars praten ervaringsdeskundigen en experts over rouw.

Rouw is een universele ervaring, maar hoe het invloed heeft op ons werk wordt vaak over het hoofd gezien. In ons recente webinar, dat plaatsvond op 10 oktober en nu terug te bekijken is, duiken we in de complexiteit van rouw op de werkplek. Te gast was Joke Roelfsema, die door persoonlijk verlies een diep begrip heeft van dit onderwerp. Als voormalig zorgmanager ondervond ze direct de kracht van ondersteuning in tijden van rouw, waardoor ze nu als rouwcoach anderen helpt.

De energie van rouwen

Marleen Lancee, die de intensiteit van rouw van dichtbij heeft ervaren, onderstreept het belang van aandacht voor rouw en pleit voor een wettelijk rouwverlof. Haar persoonlijke verhaal belicht de discrepanties in het huidige verlofsysteem en hoe het essentieel is om rouwenden de ruimte en tijd te geven die ze nodig hebben.

Initiatieven van CNV voor rouwbewustzijn

CNV's Carina Klinkvis bespreekt de initiatieven van CNV om de kennis rondom rouw te vergroten, waaronder een handreiking voor HR-professionals en leidinggevenden, een podcastserie, en specifieke trainingen voor managementpersoneel.

Een effectief rouwbeleid

Joke Roelfsema en Ester Kuiper van KwadrantGroep benadrukken het belang van een gestructureerd rouwbeleid in organisaties. Een goed uitgedacht beleid niet alleen ondersteunt de rouwende medewerker, maar verbetert ook het welzijn en de loyaliteit van het hele team.

Meer uit deze webinarserie

Dit webinar is slechts het begin van een driedelige serie over rouw en de werkplek. De komende webinars zullen nog dieper ingaan op het onderwerp, met sessies over rouw in het werkzame leven en de wettelijke rechten van rouwenden.

  • Meld je hier aan voor Rouw en je (werkzame) leven, online, 2/11, 16.00 – 17.00 uur
  • Meld je hier aan voor Rouw en je rechten, online, 30/11, 16.00 – 17.00 uur

Wil je meer inzicht krijgen over dit thema binnen jouw organisatie? Zie onderstaande link.

CNV Mens en Werk - Webinar Rouw in je team
Webinar Rouw in je team, 10 oktober 2023.