Hoe kan ik een deel van mijn contributie terugkrijgen?

Download je jaaropgave

Als werkend CNV-lid kun je een deel van je vakbondscontributie terugverdienen. Dit voordeel kan oplopen tot zo'n € 80 per jaar. In veel cao's spreken we namelijk af dat je als lid jaarlijks je vakbondscontributie via je werkgever kunt aftrekken van de belasting. Met dit belastingvoordeel betaal je omgerekend per maand € 11,53 in plaats van € 18,30 of € 8,57 in plaats van € 13,60 of € 18,75 in plaats van € 29,75 (alleen schoolleiders). Vanaf half september sturen wij je automatisch bericht om het voordeel aan te vragen bij je werkgever. Wat is hiervoor nodig en hoe werkt het?

Stappenplan jaaropgave vakbondscontributie

  1. Zorg ervoor dat wij over je actuele gegevens beschikken. Controleer of wijzig je gegevens gemakkelijk zelf via mijn.cnv.nl. Lukt dit niet? Dan kun je je wijzigingen ook via het contactformulier doorgeven aan onze ledenservice.
  2. Wacht af of je in het najaar automatisch bericht van ons krijgt. Dit bericht krijg je als in jouw cao het belastingvoordeel geregeld is en dus op jou van toepassing is.
  3. Krijg je dit bericht? Download dan het aanvraagformulier “Contributieteruggave” op mijn.cnv.nl, print het uit en lever het vóór 1 oktober in bij je werkgever (deze datum verschilt per werkgever).
  4. Je werkgever neemt de verklaring in en zorgt voor uitbetaling, mits jij met jouw cao en/of eventuele regeling vanuit je werkgever van deze regeling gebruik kunt maken. Meestal verwerkt de werkgever dit met het laatste loon van het jaar of de eindejaarsuitkering.

Einde dienstverband of andere werkgever?

Verwacht je (bijvoorbeeld vanwege pensioen) te stoppen met werken of verander je binnenkort van werkgever? Dan kan dat gevolgen hebben voor het moment waarop je de contributieteruggave moet aanvragen. Neem in deze situatie contact op met onze ledenservice.

Ben je ZZP'er?

In dit geval kun je de kosten voor de vakbondscontributie in je aangifte inkomensbelasting opgeven als beroepskosten. Hiervoor heb je een factuur nodig waarin het jaarbedrag van de vakbondscontributie staat vermeld. Deze factuur kun je downloaden via mijn.cnv.nl

Hoe maak ik gebruik van dit voordeel?

Je kunt je contributiebrief downloaden via de mijn-omgeving of wachten tot je een mail ontvangt met een directe link.

  • Let op: vraag bij je werkgever na wanneer de brief ingeleverd moet zijn.

Veelgestelde vragen