Blijf in gesprek, bied opties aan en denk mee

Beluister de nieuwe aflevering Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok

Rouw hoort bij het leven, het is een proces dat iedereen op zijn eigen manier doormaakt. Maar hoe bied je als werkgever de juiste ondersteuning? En hoe herken je de tekenen dat het met een rouwende collega niet goed gaat? In een nieuwe aflevering van de podcastserie 'Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok' gaat Marijke Roskam in gesprek met rouw- en verliesbegeleider Trudy Satink.

Trudy's persoonlijke ervaring met rouw

Trudy heeft niet alleen professionele ervaring op dit gebied, maar heeft ook persoonlijk diep verdriet meegemaakt. Op 23-jarige leeftijd verloor ze haar moeder door een tragisch ongeluk. Trudy herinnert zich de verstikkende gevoelens van eenzaamheid toen ze terugkeerde naar het werk: collega's die wegdraaiden omdat ze niet wisten hoe te reageren. Ze benadrukt het belang van het geven van ruimte en het erkennen van de rouwende persoon, en zegt: ‘Loop er naar toe en zeg ik heb er geen woorden voor. Maar loop alsjeblieft niet weg.’

Het belang van flexibel rouwverlof

Trudy is een sterke voorstander van flexibel rouwverlof, omdat het mensen de vrijheid geeft om verlof op te nemen wanneer zij dat het meest nodig hebben. ‘Bij plotseling verlies, zit je bijvoorbeeld in de verdoving. Bij flexibel verlof, kun je het inzetten wanneer jij dat nodig hebt. Als de echte pijn komt, dat heb ik ook zelf ervaren. Op dat moment moet er iets zijn waar je op terug kunt vallen.’

De uitdagingen van werkgevers

Zij benadrukt ook het belang voor werkgevers om te herkennen dat een rouwende werknemer niet "ziek" is, maar een normaal en natuurlijk proces doormaakt. Het labelen van iemand als ziek kan contraproductief zijn en een extra stigma toevoegen aan het al ingewikkelde proces van rouw.

Investeren in welzijn van werknemers

Wat houdt sommige werkgevers dan tegen om flexibel rouwverlof aan te bieden? Onwetendheid, volgens Trudy. Financiële zorgen spelen ook een rol. Echter, Trudy gelooft dat investeren in het welzijn van werknemers op de lange termijn zijn vruchten afwerpt: ‘Op het moment dat je hen de ruimte geeft, doet dat iets met de loyaliteit en motivatie van de werknemer. Die komt soms nog gemotiveerder terug. Dit is goed werkgeverschap.’

Advies voor collega's en leidinggevenden

Voor collega's en leidinggevenden die niet zeker weten hoe ze een rouwende collega kunnen steunen, heeft Trudy een simpel advies: blijf in gesprek, bied opties aan en denk mee. Net zoals strategische sessies van pas komen bij het nemen van zakelijke beslissingen, is een vergelijkbare aanpak essentieel voor de geestelijke gezondheid van werknemers.

Beluister de volledige aflevering

Luister naar deze ontroerende en inzichtelijke aflevering voor praktische tips en diepgaande inzichten over hoe we elkaar beter kunnen ondersteunen in tijden van verlies.

Trudy Satink, na persoonlijk verlies op jonge leeftijd, richtte ze in 2021 haar eigen praktijk 'Rouw van Jou' op. Naast haar commerciële functie adviseerde ze als in-company coach over rouw op de werkvloer.

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast "Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok". Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.