Mag ik borstvoeding geven of kolven op het werk?

Mag ik borstvoeding geven of kolven op het werk? Dat was de vraag van Mirjam die CNV benaderde. Mirjam is net terug van haar bevallingsverlof en is moeder geworden van een gezonde dochter die de naam Sanne heeft gekregen.

Mirjam heeft ervoor gekozen om Sanne borstvoeding te geven. Dat gaat goed en zij voelt zich er ook goed bij, maar eigenlijk ook weer niet. Met een trillende stem vertelt ze dat haar leidinggevende het geven van borstvoeding of kolven tijdens werktijd maar niets vindt. Zij vindt dat het werk, Mirjam is receptioniste bij een kleine zorginstelling, het niet toelaat dat ze elke keer even weggaat.

Emotioneel

Mirjam ervaart de situatie als onprettig en stressvol. Het maakt haar zelfs emotioneel. Ze had haar terugkeer op het werk toch wat anders voorgesteld. Wat zegt de wet eigenlijk over het geven van borstvoeding of het kolven op het werk?

De wet is daarin heel duidelijk. Gedurende de eerste negen maanden na de bevalling heb je als werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering jouw kind borstvoeding te geven, dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden. De werkgever dient hiervoor een geschikte en af te sluiten ruimte ter beschikking te stellen. De tijd besteed aan voeden of kolven moet de werkgever doorbetalen. Dit alles is terug te lezen in artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet.

Op zoek naar een oplossing

In overleg met Mirjam nam een jurist van CNV contact op met de leidinggevende. Met begrip voor de situatie heb ik haar uitgelegd wat Mirjam’s rechten zijn en waar de werkgever voor dient te zorgen. Het probleem is volgens de leidinggevende, dat als Mirjam zich terugtrekt om Sanne borstvoeding te geven of te kolven, de receptie onbemand is. En dat kan niet. Dat is te begrijpen, maar verandert niets aan de rechten van Mirjam.

Samen bespreken de leidinggevende en de CNV-jurist eventuele oplossingen en vinden er één. Een collega van een nabijgelegen afdeling neemt de receptie waar op de momenten dat Mirjam borstvoeding geeft of kolft. De leidinggevende zorgde nog dezelfde dag voor een geschikte ruimte, die afgesloten kan worden, zodat Mirjam niet gestoord kan worden.

Geen opmerkingen meer

Nu twee maanden verder vertelt Mirjam opgewekt hoe fijn het gaat op het werk. Ze is blij dat ze haar werk weer heeft opgepakt, in alle rust en vrijheid Sanne borstvoeding kan geven dan wel kan kolven en dat haar leidinggevende haar steunt in alles wat ze nodig heeft. Geen stress meer, geen opmerkingen. Het gaat prima. En Sanne? Die groeit als kool.

Heb je hier ook vragen over neem dan contact met ons op! Op werkdagen zijn wij telefonisch van 8 tot 18 uur bereikbaar op 030 7511001 of per mail via info@cnv.nl.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.