Open brief aan mejuffrouw Maria van Nazareth

Brief naar aanleiding van de 2022ste verjaardag van haar oudste zoon.

Geachte mejuffrouw; hoog geachte, beste Maria,

Allereerst: gefeliciteerd met de 2022e verjaardag van je oudste zoon, en die van je verloofde, Jozef. Hartelijk gefeliciteerd met Jeshua. Lang zal hij leven! En: daar moet op gedronken worden, bij voorkeur een goed glas wijn.

Herinner je zijn geboorte nog? Ja, het is een poosje geleden. Er was toch iets met een boodschappenjongen (of -meisje?) met een bericht, een blijde boodschap, van Hoger Hand? En ik heb me laten vertellen dat er een ster zou zijn geweest, boven je kraambed. En andere verhalen die ik heb 'van horen zeggen', bijvoorbeeld van een heel koor aan hemelse vreugdebodes. Te wonderlijk voor woorden, die gevleugelde woorden. Om nog maar niet te spreken van dat andere goede gerucht, over die herders die hun schapen alleen lieten voor een kraambezoek. Ongelofelijk. En dat van die drie Oosterlingen. Je zult wel verwonderd hebben opgekeken toen ze de kleine kwamen bewieroken. En toen ze hem zijn kleine billetjes wilden insmeren met peperdure, geurige zalf van mirrehars. Toen ze de voerbaak, waarin je hem had neergelegd, behingen met 24 karaats aurum. Goddank waren die lui wel zo wijs – naar men verluidt - je te waarschuwen voor naderend gevaar uit de richting van het paleis van Herodes. 'Held' schijnt zijn naam te betekenen. Hij deed zijn naam geen eer aan. Stoere vent hoor. Bang voor zijn hachje, Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat bleek wel toen het zwaard dreigde, ook voor jouw kleine kruimel. 2022 Jaar later hebben we er nog zo één, ene Vladimir. 'Grote heerser' zou dat betekenen. En dat met zijn weinig indrukwekkende postuur.

Je hebt nog heel wat met hem te stellen gehad, Maria. Welke moeder heeft dat niet. Dan hebben we het nog niet eens over zijn conceptie, En, later, net uit het ei en nog nat achter de oren, wilde hij zich meten met de Hooggeleerde heren (kleine letter!) in de tempel. En jij maar zoeken: waar hangt ‘ie nou weer uit!' En wat te denken van die bruiloft. Je riep hem om hulp, en wat zeg hij: 'Vrouw, wat heb ik eigenlijk met jou te maken.' Gelukkig kwam hij tot bezinning - net als wij tegenwoordig, rond dit verhaal – en werd het water wijn. De dood werd het leven. Door tussenkomst van nog een 'grote man', die uit Rome. Een grote man met een grote mond en een klein hartje. En door wat spijkers en een stuk hout. En dat voor een timmerman. Wie verzint het?

Als ik dit alles bedenk, moeder Maria, lijkt het ook een voorbode te zijn geweest dat je 'bitter' bent genoemd, Maar weet, tot slot, dat ik je dankbaar ben dat jullie dit mensenkind een goddelijke opvoeding hebben gegeven. Na zo’n 2022 jaar is Hij een bron van begeestering voor mij. Laat dit geschrift daar een geestig teken zijn.

In verbondenheid,

je naamgenoot Mario 'van Abbenes'

Mario Boelen – pastoraal werker