Overwegingen en proces “Uitwerking beroepsprofielen” PKN

Op vrijdag 17 november bespreekt de generale Synode van PKN (Protestantse Kerk Nederland) de beroepsprofielen van pastor en predikant, deze zijn opgenomen en globaal uitgewerkt in de ‘Notitie uitwerking beroepsprofielen’.

Uitwerking beroepsprofielen pastor, predikant en kerkelijk specialist

De uitwerking van de beroepsprofielen zijn te vinden op de website Protestantsekerk.nl en onderaan deze pagina als download.

Afgelopen april heeft de generale Synode het rapport ‘Werkers aan een mozaïek van kerkplekken’ besproken. Dit rapport beschrijft drie beroepsprofielen voor werkers in de kerk. De predikant, pastor en kerkelijk specialist. Uit de synode is toen besloten om de beroepsprofielen opnieuw te laten formuleren in de betrokken werkgroep van PKN.

CNV in gesprek met RMU, BNP en coördinatiegroep PKN

CNV heeft samen met RMU (Reformatorische Maatschappelijke Unie) en BNP (bond van Nederlandse Predikanten) meerdere malen gesproken over de (her)formulering van de beroepsprofielen. Ook hebben de bonden meermaals positieve gesprekken gevoerd met de coördinatiegroep van PKN om met elkaar inhoudelijk van gedachten te wisselen. CNV heeft in de gesprekken de volgende opvattingen gedeeld:

  • CNV en RMU zetten vraagtekens bij twee functienamen. Onderscheid valt bijvoorbeeld te maken in titel die mensen ontvangen na het afronden van een specifieke opleiding. De functie is nagenoeg gelijk, 1 profiel zou passend kunnen zijn.
  • De verschillende routes naar het genoemde niveau moeten helder worden omschreven. Het moet gaan om de uiteindelijke competenties die nodig zijn om als pastor/predikant te kunnen werken.
  • Het totale aanbod aan plekken voor de aspirant functie; zorg dat voor de mensen die in een aspirant functie komen er uiteindelijk ook plek is om pastor/predikant te zijn.
  • Borging van begeleiding in aspirant functie verdient een grondige uitwerking, voorwaarden moeten vooralle betrokkenen duidelijk zijn.
  • In de notitie lijken de routes naar pastor/predikant flexibel, dit is zeer positief. Maatwerk moet daarbij leidend zijn.

CNV en RMU staan gematigd positief tegenover de eerste uitwerking van de “Notitie uitwerking beroepsprofielen’. Er zijn een aantal punten waar wij onze kanttekeningen bij hebben en zien dat er ook nog veel uitgewerkt zal moeten worden voor een volledig beeld. Belangrijk om te vermelden dat in deze uitwerking van beroepsprofielen voornamelijk “Pastor” en “Predikant” zijn uitgewerkt, de uitwerking voor kerkelijk werkers/specialisten volgt nog. CNV is betrokken bij het proces en zal geregeld voorzien van updates bij relevante ontwikkelingen.