Gehandicaptenzorg in actie in voor hoger loon

Omdat meerdere onderhandelingen in april zonder resultaat bleven was het nu tijd voor actie. Voor het kantoor van werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in Utrecht verzamelden zich vanmiddag actievoerders uit onvrede over het uitblijven van passende aanvullende loonsverhoging. CNV Zorg & Welzijn en de andere bonden overhandigden de werkgevers een brandbrief over het loon in de sector.

Als er een ding duidelijk wordt tijdens de demonstratie: voor werken met je hart moet beter betaald worden. ‘Wij willen geen zoethoudertjes’, laat CNV weten. Het voorstel waarmee werkgevers in de gehandicaptenzorg proberen de medewerkers tevreden te stellen is onvoldoende.

Bizar dat wij voor mensen moeten zorgen, maar zelf niet rond kunnen komen.’

Medewerker uit de gehandicaptenzorg

Wat is er aan de hand?

De hoge inflatie brengt medewerkers in de gehandicaptenzorg in de problemen. Daarom hebben CNV en de andere bonden de werkgevers gevraagd om loonsverhoging, zodat medewerkers het hoofd boven water kunnen houden en het vak aantrekkelijk blijft. Het voorstel van de werkgevers is voor de bonden onvoldoende.

foto: Laura Cnossen

Hierop werd besloten om tot actie over te gaan. In een brandbrief roepen de bonden op tot een beter bod, want een verbetering van de situatie is nog niet in zicht. De gevolgen van de inflatie zijn nog altijd zichtbaar en steeds meer zorgpersoneel heeft problemen om rond te komen.

Laatste loonbod teleurstellend

Bij het cao-overleg met de VGN zijn de bonden weggelopen. Het loonbod was uiterst teleurstellend: aanvullende loonsverhoging van 5 procent voor 2023 en 5 procent voor 2024. Terwijl de inflatie in 2022 10 procent was en momenteel al op 6 procent zit. Die loonsverhoging voor 2024 zou betekenen dat er volgend jaar nauwelijks geld is voor andere afspraken.

‘Met deze percentages blijven de salarissen in de gehandicaptenzorg achter bij de gestegen prijzen. Dat maakt het werken in de sector niet aantrekkelijker en de werkdruk niet minder. Blijkbaar zijn de werkgevers nog steeds niet overtuigd van de ernst van deze situatie. Om hen daarvan te doordringen, demonstreren we’, Albert Spieseke, onderhandelaar cao Gehandicaptenzorg.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de onderhandelingen? Houd dan onze de cao-pagina in de gaten voor de laatste updates of word lid! Hoe meer leden, hoe sterker we samen staan.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit