Training Rouw & Werk

Inschrijven
Neem contact op

Letterlijk zei de manager bij het bekend worden van het tragische nieuws “Overal gaan mensen dood en nu weer aan het werk!”’

Natuurlijk doe jij dit zelf anders als manager. Maar zeg eens eerlijk, weet jij wat je het beste wel, en niet, kunt zeggen? Hoe je iemand het beste helpt het leven weer vorm te geven? Want werk kan daar zeker aan bijdragen, mits je als manager en als collega’s weet wat te doen. Hoe te steunen. En welke valkuilen en fouten te vermijden.

Inclusief
 • Voor iedere deelnemer een Handreiking Hoe werkt rouw? inclusief checklist
 • 1 boek Helpen bij Rouw en Verlies, van Manu Keirse, als naslagwerk

In deze training leer je:

 • Hoe je het beste omgaat met een collega met rouw
 • Wat je wel en niet doet en op welke momenten
 • Hoe je onnodig verzuim voorkomt
 • Hoe je zowel de rouwende als je team ondersteunt
 • Welke uitingsvormen rouw heeft
 • Hoe je omgaat met eigen ongemak bij dit thema
 • En krijg je antwoord op al je vragen

Werken terwijl je rouwt. Dat is soms geen eenvoudige opgave. Hoe snel je weer aan het werk gaat, verschilt per mens. Voor de een biedt werk een goede afleiding, voor de ander is het een zware opgave. De terugkeer naar je werk hangt nauw samen met de manier waarop je werkgever en collega's je weer ontvangen. Een goede begeleiding scheelt niet alleen veel verzuim, maar bevordert het welbevinden en loyaliteit van het hele team. Want het zal je maar gebeuren…

Gemiddeld langdurig verzuim door rouw: 170 dagen.* Een goede aanpak kan 47 dagen verzuim schelen. En het helpt rouw te dragen.

* Onderzoek ArboNed

Leerpunten uit CNV-onderzoek naar rouw

CNV maakt zich hard voor een werkklimaat waar we eerst en vooral ook mens kunnen zijn. Want je privéleven parkeer je niet buiten de deur om vervolgens als werknemer onbezorgd naar binnen te stappen. Soms gebeuren er life events in iemands leven die onvermijdelijk ook impact hebben op het functioneren als werknemer, zoals het verlies van een dierbare.

Dat betekent voor leidinggevende of HR-BP dat je je daar ook mee te maken krijgt. Vaak kun je daar goed mee uit de voeten. Maar soms ligt dat lastiger. Vooral wanneer het gaat om zaken als groot verlies en rouw, door het overlijden van een dierbare van je teamlid of collega. Uit onderzoek van CNV blijkt dat er veel behoefte is aan kennis én praktische handvatten hoe om te gaan met een rouwende collega. De belangrijkste leerpunten uit het onderzoek op een rij:

 1. Mensen reageren zeer verschillend op een verlieservaring.
 2. Veel werknemers gaan na een verlies-ervaring te snel weer aan het werk.
  Terugkijkend vinden veel rouwende werknemers (42%) dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan. Met nogal eens als gevolg dat de klap later alsnog kwam en ze voor korte of langere tijd niet in staat waren om te werken.
 3. Werkgevers reageren zeer verschillend op rouwende werknemers.
  Bijna de helft van de werknemers (49%) vindt dat hun werkgever begripvol heeft gereageerd op de situatie. Helaas zijn er ook veel slechte ervaringen. Dit geldt voor meer dan de helft van de rouwende werknemers (51%). Een luisterend oor bieden en geen druk opleggen worden zeer gewaardeerd. Rouw wordt gezien als een privézaak, waarvoor weinig begrip is, of alleen in de eerste week. Dat veroorzaakt veel pijn en vergroot de kans op uitval.
 4. Het ontbreekt in veel bedrijven aan kennis om professioneel te reageren.
  Als mensen wordt gevraagd welke tips zij voor leidinggevenden hebben, valt vooral op dat er behoefte is aan begrip, een luisterend oor en het tonen van betrokkenheid en menselijkheid, ook op de langere termijn. Veel rouwende werknemers verlangen niet meer dan dat. Vaak wordt genoemd: geef managers een cursus over rouw.
 5. Begripvolle collega’s zijn van grote waarde.
  Rouwende werknemers hebben vaak ook steun ervaren van collega’s. Een grote meerderheid (61%) geeft aan dat ze altijd op begrip konden rekenen van collega’s. Anderen geven juist aan dat collega’s gaandeweg minder begrip toonden (28%) of zelfs weinig tot geen begrip toonden (10%). Uit de reacties blijkt dat – naast de houding van de werkgever – ook het (gebrek aan) meeleven van collega’s van grote invloed is op het rouwproces.

Waarom CNV?

CNV is expert op het gebied van werk en life-events, situaties waarin er veel in het leven van mensen verandert, zoals de overgang, rouw, scheiden en mantelzorg. We werken samen met gerenommeerde partners zoals rouwexpert Manu Keirse.

Meer weten?

Meer weten over onze trainingen, advies en begeleiding? Stuur een mail naar onze trainingscoördinator Jacqueline van Grevengoed: aanvraagacademie@cnv.nl. Of bel 030 751 1747.