Webinar Rouw: Omgaan met suïcide

Er kwamen veel vragen bij ons binnen tijdens en vooraf het webinar over suïcide op 5 maart. Blijkbaar is dit een onderwerp waar veel mensen meer over willen weten. Ook niet gek, want suïcide(gedachten) zijn veel mensen niet vreemd. Als omgeving kun je behoefte hebben aan handvatten om het onderwerp bespreekbaar(der) te maken en om hulp in te schakelen. Hierover vind je veel verdieping in dit webinar. Je ziet hier de live-registratie van het webinar, inclusief de technische mankementen die we tijdens het webinar ondervonden. Aan deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld, worden de slides uit de presentatie nog toegestuurd.

Jaarlijks hebben meer dan 450.000 mensen suïcidegedachten (1 op de 40 Nederlanders heeft ook weleens tijdens het werk suïcidale gedachten). Ongeveer 50.000 mensen doen daadwerkelijk een poging en in bijna 2000 gevallen (meer dan 35 per week!) betekent de poging ook het einde van het leven. Ook collega’s en werkgevers blijven vaak achter met de vraag “Hadden we niet meer kunnen zien, of meer moeten doen?”. Over die vragen bieden we verdieping in het webinar.

Te gast in dit webinar zijn:

  • Gespreksleider Anneke Scheurink, projectmanager bij CNV voor onder andere rouw
  • Jan Piet Baas, kwartiermaker Werkgevers bij 113 Zelfmoordpreventie
  • Martine Peppelenbos adviseur suïcidepreventie, -zorg en -nazorg, bij de politie

Tijdens dit webinar leer je: 

De kans is groot dat je als werkgever of collega ooit te maken krijgt met iemand met suïcidale gedachten. Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat deze gedachten uitmonden in een suïcide(poging)? Op 5 maart van 16.00-17.30 uur organiseert CNV in samenwerking met 113 zelfmoordpreventie een gratis webinar voor werkgevers en collega’s waarin we meer vertellen en je leren over:

Deel dit webinar vooral ook met je leidinggevende of HR-afdeling. Je hoeft geen lid te zijn van CNV om deel te kunnen nemen aan dit webinar.

Factsheet en routekaart voor werkgevers

De factsheet suïcidecijfers werkgevers is een passende samenvatting van het webinar. Hierop gaan we, naast de cijfers, in op risicofactoren en momenten waarop leidinggevende alert zouden moeten zijn op het ontstaan van suïcidaliteit en wat ze kunnen doen om het gesprek hierover aan te gaan of een medewerker door te verwijzen.

De routekaart suïcidepreventie die 113 Zelfmoordpreventie heeft ontworpen voor professionals, die te maken hebben met suïcidale klanten, geeft op de achterkant een voorbeeld van hoe de verwijzersboog eruit kan zien. ‘Wij adviseren iedere organisatie de achterkant te laten aansluiten op de regionale of lokale situatie. Voor organisaties gaat het dan om het toevoegen van de nummers van de diverse professionals van de Arbodienst en andere partijen die zij inhuren om medewerkers te ondersteunen bij problemen, zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening,’ legt Jan Piet Baas uit.

Bekijk factsheet en routekaart

Meer informatie over suïcidepreventie

Heb je behoefte aan meer informatie over suïcidepreventiebeleid voor jouw organisatie of over nazorg? Op de website van 113 Zelfmoordpreventie vind je waardevolle tools en materiaal. Voor medewerkers die worstelen met suïcidale gedachtes en of voor collega’s over hoe daar mee om te gaan is verschillend foldermateriaal beschikbaar. Hieronder in pdf (ook in Engels) te downloaden en via 113 Zelfmoordpreventie te bestellen, geschikt voor plaatsing in wachtruimtes of op je website.

Waardevolle links

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk