Hoe overleef je je eerste werkdag?

Je eerste werkdag bij een nieuwe baan is een spannende en vermoeiende dag. Hoe je het ook wendt of keert. Maar er is wel een aantal punten dat je van tevoren kunt voorbereiden of in gedachten kunt houden om deze dag zo soepel mogelijk te laten verlopen en een goede indruk achter te laten op je nieuwe werkplek.

Voorbereiding

Kleding
Leg de avond van tevoren alvast de kleding klaar die je wilt dragen. Dat scheelt keuzestress op de dag zelf. Let tijdens de sollicitatieprocedure alvast op hoe mensen op je nieuwe werkplek gekleed gaan. Als je werk vastgestelde kledingeisen heeft, bijvoorbeeld in de zorg of bouw, dan is deze voorbereiding natuurlijk niet van toepassing en hoef je hier verder niet over na te denken.

De dag zelf

Kom op tijd
Open deur; maar zorg dat je op tijd bent. Wees ongeveer een kwartier voordat je eerste werkdag begint aanwezig, zodat je wat speling hebt. Je kunt ook van tevoren al even de route verkennen.

Notitieboekje
Tijdens de eerste werkdag krijg je veel informatie over je heen. Schrijf dingen die je moet onthouden op. Zo voorkom je dat je zaken vergeet, en het komt tegelijkertijd geïnteresseerd over. Win-win dus. Neem voor de zekerheid een notitieblok mee. Waarschijnlijk ligt het al voor je klaar, maar je kunt nooit weten. Mocht je toch besluiten de notities in je telefoon te maken, geef dit dan even aan. Zodat niet de indruk ontstaat dat je drukker met je telefoon bent dan met de gegeven uitleg.

Introductietekstje
Zeker in grote organisaties zul je de eerste dagen tijdens voorstelrondes heel vaak de vraag krijgen wat je precies gaat doen binnen de organisatie. Om niet met de mond vol te tanden te staan, of te gaan stamelen, kun je een paar zinnen voorbereiden waarin je dat kort en bondig uitlegt.

Gedrag
Niemand verwacht dat je de eerste dag de oren van het hoofd van je collega’s kletst. Maar wacht ook niet te veel af en wees proactief. Stel jezelf met een glimlach voor. Begin niet de eerste dag met klagen, of roddelen. Dat geeft geen goede indruk. Mocht een van je nieuwe collega’s daar toch een poging toe doen, houd je dan op de vlakte en neem de informatie voor kennisgeving aan. Tot slot: Wees wel jezelf. Want dat is hoe dan ook de versie van jou die collega’s van je zullen leren kennen.

Afsluiting van de dag
Let bij het einde van je eerste werkdag op je nieuwe collega’s. Leggen zij klokslag 17.00 uur hun spullen neer of werken ze nog even door? Pas je daar in ieder geval de eerste tijd aan. Later kun je strikter je officiële eindtijd handhaven.

#hoewerkthet afl. 7 Hoe overleef je je eerste werkdag?