Hoe stap je over naar een ander beroep?

Veel mensen dromen er wel eens van, maar niet iedereen durft daadwerkelijk de stap te wagen: een nieuwe baan in een nieuwe sector zoeken. Gaat dat zo makkelijk als het klinkt? Hoe pak je dat aan? En waar moet je allemaal aan denken?

Richting bepalen

Misschien heb je al een idee wat je zou willen doen, maar misschien ook niet. Om je dan te helpen de goede richting te bepalen, kun je een lijst maken van je kwaliteiten, opleidingen en prestaties die in een nieuwe baan goed van pas zouden kunnen komen. Bekijk beoordelingen om te zien waar je goed in bent, en bedenk voor jezelf welk werk je goed afging en wat je leuk vond om te doen. Denk ook aan competenties die je hebt opgedaan in je vrije tijd. Bijvoorbeeld door werk bij een sportvereniging of taken als mantelzorger. Vraag ook bekenden waar je goed in bent. Dat kan je op nieuwe ideeën brengen.

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Neem de tijd voor de overstap. Je kunt bijvoorbeeld een dag minder gaan werken om je te oriënteren op de mogelijkheden van de arbeidsmarkt, of snuffelstages te lopen in het werkveld waar je interesse naar uitgaat. Zoek ook contact met mensen die al in de sector werken waar je misschien naar wilt overstappen. Je kunt hen benaderen via LinkedIn en je cv voorleggen. Wat kun je goed gebruiken voor het vak en wat moet je nog ontwikkelen? Onderzoek wat er nodig is voor het beroep en schrijf dit op. Welke functie-eisen worden er gesteld?

Zorg daarnaast dat je goed voor ogen hebt wat jouw toevoegde waarde is. Wat maakt jou uniek? Wat wordt door de werkgever niet gevraagd, maar waarmee kun jij wel je voordeel doen?

Tekst gaat verder onder video

#hoewerkthet afl. 5 Overstappen naar een ander beroep

Maak afspraken

Nogmaals: overstappen naar een ander beroep kan veel gevolgen hebben. Financieel, maar ook op je vrije tijd en eventuele gezinsleven. Misschien moet je een opleiding volgen voor je nieuwe beroep of ga je minder verdienen. Het is daarom belangrijk van tevoren daar afspraken over te maken met je partner of andere gezinsleden zodat je bijvoorbeeld minder zorg- of huishoudelijke taken op je hoeft te nemen.

Meer informatie?

Het is mogelijk om bij de overstap naar een ander beroep begeleiding te krijgen. Begeleiding die niet altijd geld hoeft te kosten. Overweeg je bijvoorbeeld een overstap naar de zorg? Dan kun je gratis gebruikmaken van het programma Sterk in je werk.

Ook kun je met alle vragen over je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling terecht bij James Loopbaan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op hun loopbaanportal. Hier kun je van alles vinden als je een nieuwe baan wilt.