Hoera, in verwachting! Wist je dit al over je verlofrechten?

Mariska en Jeroen zijn in verwachting van hun tweede kindje. Tijdens de eerste echo krijgen zij te horen dat Mariska is uitgerekend op 28 oktober 2022. Zij werken beiden en nu de uitgerekende datum langzaam dichterbij komt, merken ze dat er veel veranderd is in het arbeidsrecht. Hun eerste kindje, Klaas, is geboren in 2017. Toen had Mariska recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Jeroen kreeg, naast de dag van de geboorte van Klaas, nog twee dagen betaald partnerverlof. Daarna moest hij weer aan het werk.

Jeroen ontdekt dat er vooral voor hem veel veranderd is in de regels. Het kabinet streeft ernaar om mensen met de nieuwe vorm van verlof meer ruimte te geven om te kiezen hoe ze werk en privé willen combineren. Jeroen heeft daarom nu recht op 5 dagen geboorteverlof. Dit geboorteverlof wordt volledig doorbetaald. Ook kan Jeroen het geboorteverlof aanvullen met maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt Jeroen 70% van zijn salaris.

Jeroen belt met CNV om te vragen wat hij moet doen om het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof aan te vragen. De medewerker vertelt Jeroen dat hij zijn wensen bij zijn werkgever kan neerleggen. Die kan dan vervolgens een uitkering voor hem aanvragen bij het UWV.

Ouderschapsverlof veranderd

De medewerker van het CNV vertelt daarnaast ook dat het geboorteverlof niet het enige is dat anders zal zijn dan na de geboorte van zijn eerste kindje. Per 1 augustus 2022 veranderen ook de regels voor ouderschapsverlof. Bij het eerste kindje van Jeroen en Mariska hadden zij beiden recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Voor het tweede kindje van Jeroen en Mariska kunnen zij beiden 26 weken ouderschapsverlof opnemen, waarvan de eerste 9 weken deels doorbetaald zullen worden. Ze ontvangen over deze 9 weken 70% van hun salaris. De medewerker van CNV wijst Jeroen er wel op dat dit betaalde ouderschapsverlof opgenomen moet worden in het eerste levensjaar van het kind.

Jeroen en Mariska geven beiden hun wensen aan bij hun eigen werkgever. In overleg met hen kiezen ze voor een passende invulling aan de verschillende verlofvormen. Beide werkgevers hebben vervolgens voor Jeroen en Mariska een uitkering bij UWV aangevraagd.

Controleer jouw rechten

Ben je ook in verwachting? Let dan op dat de regels voor geboorteverlof en ouderschapsverlof in jouw cao mogelijk aangevuld zijn. Kijk in het overzicht van al onze cao’s om te zien hoe het bij jou is geregeld.

Heb je vragen over geboorteverlof of ouderschapsverlof? Neem dan contact op met CNV Info. Op werkdagen zijn wij van 8.00 uur tot 18.00 uur te bereiken via telefoonnummer 030 751 1003 of via het volgende mailadres: cnvinfo@cnv.nl

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.