Kan dat wijntje echt niet in de overgang?

Column Isa en Medina

Er is veel te zeggen over leefstijl en voeding in de overgang. Want het is nogal wat, die overgang. Opvliegers die erger worden door spicy eten en alcohol. Terwijl je soms juist zo’n behoefte hebt aan een wijntje omdat de dagen zo lang zijn en je die nacht alweer slecht hebt geslapen… Even ontspannen, mag dat dan ook al niet meer? Tja lieve dames, soms is het kiezen uit twee kwaden en zijn er consequenties. Soms dragen we die dan maar, we hebben in ieder geval een leuke avond gehad..!

Maar dat het aanpassen van je leefstijl en voedingspatroon een positief effect kan hebben op de overgang is wel degelijk bewezen. Laten we eerst eens kijken naar je leefstijl. Dat begint wat ons betreft bij luisteren naar de behoeften van je lichaam. Want ons lichaam vertelt ons eigenlijk al heel veel. Maar omdat we vaak vastzitten in bepaalde routines, is dat voor veel mensen behoorlijk ingewikkeld. Maar probeer het eens!

Even niks

Je lichaam heeft veel stress door al die hormoonschommelingen en dat heeft helaas weer effect op je geestelijke welzijn. Als je dan ook nog een stressvol dagelijks bestaan hebt, kan het niet anders dat je er om de zoveel tijd even doorheen zakt. Als je echt eerlijk naar jezelf wordt, kun je voelen dat je waarschijnlijk veel meer behoefte hebt aan rust. Soms even niks, niks doen, niks hoeven. Het is belangrijk dat je daarnaar gaat luisteren en een aantal pauzemomenten gaat inbouwen gedurende de dag. Ook al is het maar 5 minuten. Even een kleine oefening voor momenten dat het je allemaal te veel wordt: Voordat je in actie komt, ga eerst eens even zitten. Adem even goed diep in en uit. Zak met je aandacht van je hoofd naar je hart. En stel jezelf de vraag: Waar heb ik nu echt behoefte aan? Je kunt nog verder gaan in dit onderzoek. Stel jezelf vragen als 'Moet ik nog wel naar al die feestjes of afspraken? Heb ik niet meer behoefte aan tijd voor mezelf? Kan ik aan mijn partner vragen of hij/zij me wat kan ontlasten?' Luister en handel ernaar, want het zal je verrassen wat het je uiteindelijk allemaal oplevert. En we weten dat computers en telefoons aandachttrekkers zijn, maar ze geven ons ook fijne tools. Heb je wel eens van Yoga Nidra gehoord? Zoek het eens op op YouTube, doe het dagelijks en je dagen worden lichter.

Geen Killerbody

Sporten is belangrijk, wordt altijd gezegd. En dat klopt. Voor vrouwen in de overgang is het zeker belangrijk om aan krachttraining te gaan doen omdat we spiermassa verliezen. Maar een killerbody trainen door middel van High Intensity training is dan weer niet goed! Want als we dat doen, maken we meer cortisol aan en dat zorgt ervoor dat we juist eerder aankomen dan afvallen of op een goed gewicht blijven. Zo ook met je voeding. We mogen sowieso minder gaan eten. Ons metabolisme wordt trager tijdens de overgang. Dus als je hetzelfde blijft eten als voorheen, word je dikker, helaas. De cravings die bij de overgang horen bijvoorbeeld, geven aan dat je bepaalde vitamines en mineralen tekort komt. Dus dagelijks een goed vitaminesupplement slikken is belangrijk. We schreven al; als je veel last hebt van opvliegers kun je beter even zuinig aan doen met alcohol en pittig eten. Laat ook het zout wat vaker staan en beperk je suikerinname. Test het eens uit, en kijk of je opvliegers minder worden. En als je behoefte hebt aan meer steun, ga dan eens naar een overgangsconsulente bij jou in de buurt. Zij weet precies wat je nodig hebt in deze tijd en helpt je kleine aanpassingen te doen in je leefstijl en voedingspatroon, die grote positieve effecten kunnen hebben op je algemene welzijn; iets wat je goed kunt gebruiken in deze periode van je leven! Zorg goed voor jezelf, juist nu!

Liefs Isa & Medina