CNV roept het CvB TU Delft op het oordeel van de onderwijsinspectie te aanvaarden

CNV en de bonden (AOb, FNV en FBZ) roepen samen het College van Bestuur (CvB) van de TU Delft op om het oordeel van de Onderwijsinspectie te aanvaarden en de verantwoordelijkheid te nemen die bij dit oordeel hoort. De werknemers van de TU Delft verdienen het dat de roep om een sociaal veilige omgeving serieus wordt genomen.

In 2022 is de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek gestart naar de sociale veiligheid bij de TU Delft. Op vrijdag 1 Maart 2024 is het eindrapport van de Inspectie door de TU Delft vrijgegeven. De conclusie van wanbeheer door de inspectie, het zwaarste oordeel dat de inspectie kan vellen, werd tegengesproken door het CvB van de TU Delft. Een uitgebreide reactie én een onafhankelijk rapport (opgesteld in opdracht van de TU Delft) werden gepubliceerd om de visie van het CvB te ondersteunen. Het CvB dreigt zelfs met een stap naar de rechter.

Verslag onderwijsinspectie

Op de TU Delft is de reactie van het CvB als een bom ingeslagen. Het is het gesprek van de dag. De voorzitters van de vakbonden hebben met het CvB over de situatie gesproken. Het CvB heeft in die gesprekken toegegeven dat de vakbonden al meerdere jaren signalen hebben afgegeven die in overeenstemming zijn met het rapport van de onderwijsinspectie. Deze verslagen maken melding van een sociaal onveilige werkomgeving binnen de TU Delft en zelfs een stijging van het aantal meldingen van seksuele intimidatie.

Door veel medewerkers is aangegeven dat zij zich herkennen in het oordeel van de Onderwijsinspectie en niet de visie van het CvB steunen. Inmiddels is ook een petitie gestart om het CvB te overtuigen het rapport te accepteren en niet naar de rechter te gaan. De vakbonden ondersteunen deze petitie.