Hervormen, niet afbreken

Luc van Dijk (33) is marketingdocent Hogescholen Utrecht en Windesheim (Zwolle) en voorzitter Sectorgroep HO van CNV Onderwijs.

Kort geleden las ik een boeiend interview met Martin Wolf in de Volkskrant. Wolf is journalist en boegbeeld van zakenblad Financial Times. Hij trekt harde conclusies over de financiële wereld zoals we die nu kennen en bepleit ‘fors ingrijpen in de markt ten gunste van mens en planeet.’ Wat mij opvalt is dat we vlak na de financiële crisis in 2008 trots waren dat we geen protectionistische maatregelen namen. Zoals wel gebeurde in de jaren ‘30 van de vorige eeuw; we kennen allemaal de afloop. Voor de familie van Wolf gold dat ze in Nederland niet langer veilig waren en moesten vluchten.

We hadden absoluut geleerd van de geschiedenis, riepen we fier. Nu, vijftien jaar later, leven we in een wereld waarin landen steeds meer in zichzelf gekeerd raken. Terwijl Nederland zonder internationale handel veel armer zou zijn geweest. Wolf staat pal voor de globalisering, dat zorgt er namelijk mede voor dat de armoede wereldwijl pijlsnel is gedaald.

Populistische politici beweren dat we de ‘internationalisering’ tegen moeten gaan’

Luc van Dijk-Wijmenga

Internationale samenwerking op hogescholen biedt alle partijen winst. Studenten die van elkaar en andere culturen leren, docenten die blijven reflecteren over de (Nederlandse) didactiek en het samen werken aan oplossingen. Samen tegen de polarisatie. Ook merken we door deze samenwerkingen dat het leven in een vrije democratie, met vrije rechten voor mannen en vrouwen, LHBTI+, geloof en wat al niet meer, vooruitgang ís. En dat we dit moeten koesteren.

Ik word er zelf flauw van als Nederlandse, in mijn ogen populistische politici, zonder voeten in de onderwijsklei, vrijuit beweren dat we de ‘internationalisering van hoger onderwijs’ tegen moeten gaan. Integendeel! Zeker, we moeten samen bekijken welke excessen er zijn en die proberen te voorkomen. Maar laten we vooral zuinig zijn op onze democratie. Laten we voorzichtig zijn met de samenwerkingen die we hebben en daar volop in investeren. Laten we hervormen en niet afbreken