Principeakkoord voor een nieuwe cao hbo 2023-2024

Loonsverhoging tussen 13,8% en 6,36%

CNV Onderwijs en de andere bonden hebben een principeakkoord gesloten met de Vereniging Hogescholen voor een nieuwe cao voor het Hoger Beroepsonderwijs. De afgesproken structurele loonsverhoging komt uit tussen 13,8% en 6,36% afhankelijk van de schaal waarin de medewerker zit. Bovendien krijgt iedereen een eenmalige uitkering van 833 euro bruto naar rato. Het akkoord bevat daarnaast afspraken die ertoe moeten leiden dat nieuwe en de meeste van de huidige docentfuncties in schaal 10 zo snel mogelijk schaal 11 docentfuncties worden. Ook zijn nadere werkdrukbeperkende maatregelen uitgewerkt. De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024.

CNV Onderwijs onderhandelaar Renilde van Driel over het principeakkoord nieuwe cao Hoger Beroepsonderwijs 2023-2024: 'We hebben goede loonafspraken gemaakt, waarbij de lagere inkomens er procentueel het meest op vooruit gaan. Dat is in deze tijd van inflatie welkom. Anders dan vorig jaar, is dit niet alleen een ‘poencao’. We hebben maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat het merendeel van de huidige èn de toekomstige docentfuncties in schaal 11 terechtkomen. Daar heeft CNV Onderwijs zich al jaren hard voor gemaakt. Ook zijn we blij dat eerdere afspraken over realistische taakopdrachten geconcretiseerd zijn, en dat de werknemer de individuele taakopdracht onafhankelijk kan laten toetsen.'

Loon

Met ingang van 1 juli 2023 worden de lonen in schaal 1 tot en met 10 verhoogd met 150 euro bruto, voor de schalen 11 en 12 is deze verhoging 100 euro bruto. De schalen 11 en 12 krijgen aanvullend een extra trede. Medewerkers die al op het maximum van schaal 11 of 12 zitten, ontvangen per 1 juli het nieuwe maximum. De bedragen in de verhoogde schalen 1 tot en met 12 worden vervolgens per 1 juli verhoogd met 6,36%. Schaal 13 en hoger worden per 1 juli een structureel verhoogd met 6,36%.

Inschaling docenten

Vanaf 1 september 2023 geldt dat docentfuncties waarvoor een volledige en overdraagbare basiskwalificatie didactische bekwaamheid (bdb) met daarin geïntegreerd de basiskwalificatie examens (bke) is vereist, minimaal op schaal 11 moeten worden gewaardeerd.

Werkdruk

In dit akkoord hebben we eerdere afspraken nader uitgewerkt. Het werken met realistische taakopdrachten is verder ingevuld op individueel en op teamniveau. De werklast is in de nieuwe cao gedefinieerd en de werknemer kan de individuele taakopdracht laten toetsen door een onafhankelijke klachtencommissie. Taakopdrachten moeten altijd realistisch zijn en de totale werklast mag de betrekkingsomvang niet overschrijden

Vitaliteit

In het akkoord zijn verder afspraken gemaakt over vitaliteit, zoals over starters. De uitkering bij aanvullend geboorteverlof is verhoogd en de regeling werktijdvermindering senioren is uitgebreid.

Arbeidsongeschiktheid

Grote inkomensterugval in geval van langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid moet worden voorkomen. Met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020 (begin COVID-pandemie) sluiten hogescholen hiertoe een collectieve verzekering af of garanderen zij een minimum inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Stemmen

CNV Onderwijs legt de cao met een positief stemadvies aan de leden voor. Zij kunnen hun stem uitbrengen tot en met donderdag 6 juli 17.00 uur.

Ben je nog geen lid? Sluit je dan nu nog aan en stem mee!

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit