Hoe geef je feedback op een prettige manier?

Feedback geven aan collega’s of je leidinggevende is niet makkelijk. Want hoe zeg je wat je vindt zonder een ander te kwetsen, en hoe houd je tegelijkertijd de werkrelatie goed? Bij het geven van constructieve of opbouwende feedback kun je je houden aan het zogenaamde 4G-model. Hieronder bespreken we de verschillende stappen één voor één.
Tekst gaat verder onder video.

#hoewerkthet afl. 6a Feedback geven

Stap 1 Feedback geven: Gedrag

Beschrijf het gedrag dat je bij de ander ziet, maar geef er geen oordeel over. Dus bijvoorbeeld: “Ik merk dat jij de afgesproken deadlines regelmatig niet haalt.” Vermijd daarbij woorden als ‘altijd’, ‘steeds’ of ‘nooit’. Dus begin niet met: “Jij haalt nooit je deadlines.” Je collega voelt zich aangevallen, het is niet geloofwaardig (kun je immers bewijzen dat iemand nooit deadlines haalt) en is een slecht begin van het gesprek.

Stap 2 Feedback geven: Gevolg

Leg uit wat het gevolg van het gedrag is van de ander. Bijvoorbeeld: “Doordat jij je deadlines niet haalt, kunnen wij als projectgroep allemaal niet verder. Daardoor hebben we minder tijd voor het hele project en moeten we straks alles heel gehaast afronden.”

Tekst gaat verder onder video

#hoewerkthet afl. 6b Feedback geven

Stap 3 Feedback geven: Gevoel

Leg vervolgens uit wat dit alles met je doet. Houd dit bij jezelf. “Ik vind het vervelend dat we nu hierdoor straks ons werk moeten afraffelen om op tijd het project af te ronden.” Of: “Ik vind het vervelend dat ik nu niet verder kan omdat we op jouw werk wachten.”

Tekst gaat verder onder video

#hoewerkthet afl. 6c Feedback geven

Stap 4 Feedback geven: Gewenst


Geef aan hoe je het graag anders zou zien. “Ik zou graag willen dat je voortaan op tijd je werk af hebt. Mocht je dit niet lukken, geef het dan op tijd aan.”

Tot slot nog wat extra tips voor wanneer je feedback wilt geven.
1. Houd het concreet. Draai niet om de hete brij heen.
2. Creëer een veilige sfeer.

Tekst gaat verder onder video

#hoewerkthet afl. 6d Feedback geven

Meer weten over feedback geven?


Wil je meer weten over het geven van feedback? Schrijf je dan in voor de training Zeg het! van CNV Academie. Daar gaan we dieper in op onder meer feedback op de werkvloer. Je kunt je individueel inschrijven voor een van de trainingen, maar ook deelnemen met je hele team op de door jullie gewenste locatie. Kijk voor de mogelijkheden op Zeg het! - Trainingen | CNV Connectief