Moet ik mijn beëindigingsvergoeding terugbetalen als ik een nieuwe baan vind?

Een paar weken geleden meldde Hanneke zich bij CNV vanwege een conflictsituatie op haar werk. Al langere tijd verliep de samenwerking met haar leidinggevende niet soepel. Uiteindelijk kreeg ze van haar te horen dat ze geen vertrouwen meer had in de samenwerking en dat het haar beter leek de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Hanneke schrok hiervan. Ze heeft met de juridisch adviseur van CNV de opties besproken en is tot de conclusie gekomen dat ze toe is aan een nieuwe start op een andere plek. De jurist heeft namens Hanneke onderhandeld over een beëindigingsregeling en inmiddels is daar een akkoord over bereikt. De werkgever van Hanneke heeft de vaststellingsovereenkomst opgesteld, waar de afspraken over de beëindiging in zijn opgenomen.

Beëindigingsvergoeding terugbetalen

De jurist van CNV belt Hanneke om de vaststellingsovereenkomst door te spreken. Van tevoren heeft Hanneke zelf de overeenkomst ook al doorgenomen. Naast de gemaakte afspraken, was er een bepaling die Hanneke verbaasde. In de vaststellingsovereenkomst staat namelijk dat de werknemer ten tijde van het sluiten van de overeenkomst geen concreet uitzicht heeft op ander werk. Als later blijkt dat dat wel het geval is, dan moet de beëindigingsvergoeding worden terugbetaald. Vorige week zag Hanneke een leuke vacature voorbijkomen, waar ze op heeft gereageerd, maar nu is ze bang dat ze hiermee in de problemen kan komen.

Geen vergoeding voor werknemer met nieuwe baan

Tijdens het overleg legt de jurist aan Hanneke uit dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. Een bepaling waarin wordt opgenomen dat een werknemer geen concreet uitzicht op ander werk heeft, wordt vaak in een vaststellingsovereenkomst opgenomen. Hiermee wil een werkgever voorkomen dat een beëindigingsvergoeding wordt betaald aan een werknemer die eigenlijk al een nieuwe baan heeft. Er is in ieder geval sprake van concreet zicht op ander werk als de werknemer al met een nieuw dienstverband heeft ingestemd. Of als een werknemer in een vergaand stadium van de sollicitatieprocedure zit of als een potentiële nieuwe werkgever al een voorstel heeft gedaan. Het oriënteren op de arbeidsmarkt of het indienen van een sollicitatie is geen concreet uitzicht op een nieuwe baan.

Hanneke kan dus met een gerust hart de vaststellingsovereenkomst tekenen. Na ondertekening gaat ze weer verder met het zoeken naar een nieuwe baan.

Zelf een vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Heb jij een vaststellingsovereenkomst van je werkgever ontvangen en wil je deze laten controleren? Neem dan contact op met CNV Info, per mail via cnvinfo@cnv.nl of telefonisch via 030-7511003.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.