CNV Onderwijs denkt graag mee met GMR/OR over oplossing plankgelden

Incidentele oplossingen geven structurele problemen

Afgelopen week kwam het bericht dat er 8 miljard euro op de plank blijft liggen. Geld wat bedoeld is voor goed onderwijs, leerlingen en het primaire proces van onderwijs. Dit is iets wat wij al lang weten en waar we al lang aandacht voor vragen! CNV biedt mogelijkheden om de GMR/OR toe te rusten om dit probleem op te pakken.

De overheid lijkt sinds 2019 veel in te zetten op tijdelijke middelen voor oplossingen in het onderwijsveld. Cijfers van de PO-raad laten zien dan er een toename is van 700 procent in tijdelijke subsidiegelden. Deze tijdelijke gelden moeten allemaal verantwoord worden, hierop houden schoolbesturen vaak een veiligheidsbuffer aan.

Mogelijkheid goed formuleren beleid ontbreekt

De overheid stelt middelen ter beschikking waarvoor meestal nog beleid moet worden ontwikkeld door de schoolbesturen. Doordat de middelen per direct beschikbaar zijn gemaakt, en het financiële plaatje voor het jaar al rond is gemaakt (formatie) komt het te vaak voor dat dit geld niet kan worden besteed en er geld op de plank blijft liggen.

Gebrek aan personeel

Er is al jaren krapte op de arbeidsmarkt voor personeel in het onderwijs. Scholen hebben voldoende geld, maar vinden geen geschikt personeel voor het invullen van de klussen die er liggen. De secundaire schil rondom het onderwijs (onderwijsadvies en zzp’ers) hebben wel een vlucht genomen. Hier wordt een hoop geld ingezet dat voor het primaire proces bedoeld is.

CNV ondersteunt GMR/OR door trainingen

De GMR/OR heeft een belangrijke rol binnen een scholengemeenschap: het heeft een controlerende taak in het beleid van het bestuur. Het kritisch bevragen rondom de inzet van tijdelijke middelen, maar ook het beoordelen van het financiële beleid behoort tot de taak van de GMR/OR. CNV wordt hierin vaak betrokken in het toerusten van de GMR/OR bij deze belangrijke opdracht. In bijna alle cao’s voor het onderwijs is een afspraak gemaakt dat hiervoor kosten kunnen worden gemaakt die door de besturen worden betaald. Er is dus genoeg reden om gebruik te maken van de trainingen van CNV.

Onjuiste informatie

Wij horen van onze leden die in de GMR/OR zitten geluiden dat er geen geld is voor nieuwe medewerkers, of dat zelfs afscheid moet worden genomen van tijdelijke krachten. De reden zou zijn de 10 procent loonstijging per 1 juli. Dit is beslist niet waar. Schoolbesturen krijgen voldoende geld om de salarissen uit te betalen. Ook na de cao-verhoging. Ook als een schoolbestuur deze mening verkondigt naar medewerkers en medezeggenschap, dan helpen de CNV-trainingen om effectief op te treden tegen dit soort onjuiste informatie. We leggen het systeem van bekostiging uit en zorgen dat de medezeggenschap een adequaat antwoord heeft naar haar bestuur.

Meer weten?

Zie ons overzicht van trainingen voor de GMR/OR via bijgaande links:

Overzicht aanbod ondersteuning GMR.

Overzicht aanbod ondersteuning OR.