Moeten gezondheidsklachten gemeld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Hij solliciteerde naar de functie van ict’er, niet naar die van verhuizer

Eric is twee maanden in dienst als ict’er bij een grote mbo-instelling, als hij zijn leidinggevende vertelt dat hij ruim een half jaar geleden betrokken was bij een aanrijding en daarbij een whiplash heeft opgelopen. Hij geeft aan dat hij nog restklachten heeft, maar hij verwacht niet dat die hem zullen belemmeren in zijn huidige werk. Ze spreken af dat hij aangeeft wanneer voor het hem te zwaar is of wanneer de klachten verergeren.

Behalve voor de gebruikelijke ict-werkzaamheden wordt Eric regelmatig gevraagd te helpen met het sjouwen van dozen en zware objecten. Bij het tillen van een lijvig meubel gaat het mis. Eric gaat door zijn rug. In eerste instantie denkt hij dat hij na een weekje bedrust wel weer aan de slag kan. Zijn fysiotherapeut daarentegen adviseert hem om zich volledig ziek te melden en de tijd te nemen om te herstellen.

Dwaling

Eric’s leidinggevende wacht niet af hoe lang het herstel gaat duren en beroept zich in een aangetekende brief op dwaling bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Als Eric bij zijn sollicitatie had verteld over het ongeluk en dat hij nog steeds klachten heeft, was hij niet aangenomen in deze functie. De school vernietigt dan ook de arbeidsovereenkomst.

Eric meldt zich bij het CNV. Hij is erg geschrokken van de brief. Aan de jurist vertelt hij dat hij nauwelijks klachten had tijdens de sollicitatie en dat zijn fysiotherapeut hem had verzekerd dat hij weer aan het werk kon. Bovendien was hem tijdens het sollicitatiegesprek verteld dat hij af en toe dozen moest verhuizen. Eric ging ervan uit dat dit geen probleem zou zijn. Toen hij eenmaal aan het werk was, bleek dat hij niet alleen dozen moest tillen, maar ook zware meubels en kasten. Dat was te veel van het goede.

De jurist van het CNV neemt contact op met mbo-instelling om in overleg tot een passende oplossing te komen. Dit lukt niet, waardoor er niets anders rest dan een kort geding te starten en de rechter te vragen om de door de werkgever ingeroepen vernietiging terug te draaien.

Niet verplicht

De kantonrechter stelt de school in het ongelijk en beslist dat de ict’er met terugwerkende kracht alsnog zijn salaris moet krijgen. Hij woog het criterium of Eric tijdens de sollicitatie wist, of redelijkerwijze had kunnen begrijpen, dat hij door de klachten die hij op dat moment ervoer, ongeschikt was voor de functie die hij aanvaardde. De kantonrechter oordeelt dat mogelijk nog wel sprake was van klachten als gevolg van de aanrijding, maar dat niet is vast komen te staan dat die hem ongeschikt maakten voor de functie. Eric was volgens de rechter dan ook niet verplicht zijn nieuwe werkgever over deze klachten in te lichten. Daarbij neemt de rechter in zijn overwegingen mee dat hij solliciteerde naar de functie van ict’er en niet naar die van verhuizer.

Ook uit andere rechterlijke uitspraken over dit onderwerp blijkt dat een sollicitant niet in alle gevallen verplicht is om gezondheidsklachten te melden. Wel als deze hem ongeschikt maken voor de functie waarnaar hij solliciteert. Daarbij is ook van belang dat eventuele klachten op dat moment bekend of te voorzien zijn. Het kan voorkomen dat na indiensttreding bepaalde klachten verergeren, waardoor een werknemer zijn werk niet meer kan uitoefenen. Als die klachten op het moment van de sollicitatie geen belemmering vormen voor de uitoefening van de functie, is deze meldingsplicht niet per definitie geschonden.

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.