Pensioen korten op WW-uitkering mag niet altijd!

De pensioenuitkeringen zijn niet in de plaats gekomen van het salaris, dat ze door haar ontslag is verloren

.

Eline was administratief medewerkster bij een onderwijsinstelling. In 2017 besloot zij minder te gaan werken omdat zij het wat rustiger aan wilde doen. Zij ging van 40 naar 32 uren per week en nam bij ABP 20 procent van haar keuzepensioen op. Voortaan ontving zij maandelijks salaris en een gedeelte pensioen.

Begin 2020 is het dienstverband van Eline beëindigd nadat haar functie door reorganisatie was vervallen. Vanaf 1 maart 2021 kreeg zij een WW-uitkering van UWV. Tot haar verbazing staat in de toekenningsbeslissing van UWV dat haar pensioenuitkering maandelijks op haar WW-uitkering zal worden gekort. Ze vraagt zich af of dat wel klopt, en neemt contact op met haar bond.

Inkomensvervanging

Een jurist van CNV Onderwijs tekent namens Eline bezwaar aan tegen de beslissing van UWV. Ze was immers al ruim voor het intreden van haar werkloosheid met deeltijdpensioen gegaan. Sindsdien ontving zij de pensioenuitkering naast het salaris voor de overgebleven 32 uren per week. Deze pensioenuitkeringen zijn dus niet in de plaats gekomen van het salaris, dat ze door haar ontslag is verloren. Dat was immers het salaris voor 32 uren per week. Daarom mag het pensioen ook niet worden gekort op de WW-uitkering. Die uitkering biedt immers een inkomensvervanging voor het verloren salaris.

Ongedaan gemaakt

De situatie zou anders zijn geweest als Eline haar deeltijdpensioen zou hebben opgenomen toen haar WW inging, dus per 1 maart 2021. Dan zou er wel gekort mogen worden, want anders zou ze een WW-uitkering voor 40 uren hebben gekregen en daarnaast ook nog 20 procent keuzepensioen. Ook zou korting mogelijk zijn geweest als Eline na het ingaan van haar WW-uitkering weer gedeeltelijk werk zou hebben gevonden en uit dat werk met pensioen zou zijn gegaan. De inkomsten uit de nieuwe baan worden namelijk wel deels verrekend met de WW-uitkering en dat verandert niet wanneer die inkomsten uit arbeid worden verruild voor pensioen.

UWV verklaarde het bezwaar gegrond en de korting op de WW-uitkering van Eline is alsnog ongedaan gemaakt.

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.

Illustratie: Susi Bikle