Landelijke OOP dag

Inschrijven

Dé dag voor het OOP komt er weer aan.

De stuurgroep Onderwijsondersteunend Personeel van CNV Onderwijs nodigt je van harte uit voor de Landelijke OOP-dag op 3 oktober 2023

Zoals wij vorig jaar na de OOP-dag in Rosmalen beloofd hebben, dit jaar wat noordelijker in Nederland om ook onze leden uit de bovenste provincies van dienst te zijn. In Zwolle dus. Een prachtige locatie; goed bereikbaar met zowel het OV als eigen vervoer. Het thema dit jaar is “vitaliteit” omdat we jullie op deze geweldige dag een “boost” willen geven zodat elke deelnemer met meer energie en kennis weer huiswaarts keert. Schrijf je zo snel mogelijk in. Het maximaal aantal deelnemers is 100, dus vol is helaas echt vol.

Naast het welkom hebben we weer de voorzitter van CNV Onderwijs, Daniëlle Woestenberg, als inleidende spreker voor deze dag. We bepalen via een korte stemming ter plaatse wie de Gouden Steunpilaar mee naar huis mag nemen. In de ochtend hebben we de CAO-bestuurders weer bereid gevonden om over de laatste ontwikkelingen rond de CAO’s te vertellen.

In de ochtend kies je één van de drie informatieve bijeenkomsten, die over één van de sector-cao’s gaan (primair onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo). ‘s Middags volg je 2 workshops naar keuze (zie onderstaande beschrijving). Een dag met niet alleen interessante inhoud, maar ook een gezellige sfeer, waarin we elkaar als collega-onderwijsondersteuners kunnen ontmoeten.

Uit deze workshops kun je kiezen tijdens de OOP-dag:

1: Omgaan met spanningsvolle situatie en agressie

… en wat moet je beslist doen om de zaak uit de hand te laten lopen?

Jij wordt in je dagelijks werk geconfronteerd met spanningsvolle situaties en agressie tussen jou en anderen. Deze situaties kenmerken zich vaak door een gevoel van irritatie, woede en/of angst. Van jou als medewerker wordt verwacht dat je adequaat op dergelijke situaties reageert.

De workshop sluit aan bij de praktijk van alle dag en zal herkenbaar zijn voor de deelnemers. Je krijgt inzicht in factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van agressie bij scholieren, ouders en overige bezoekers.

We staan stil bij:

  • verklaring gedrag;
  • vormen van agressie;
  • communicatie;
  • manier van reageren.

Een visie op agressie wordt als volgt verwoord:

“Agressie is op zichzelf niet goed of slecht. Het is een kracht die bij mensen hoort. De manier waarop mensen daarmee omgaan, geeft de betekenis aan. Agressie is dus een onlosmakelijk onderdeel van het bestaan.”

2: Hoe zit het met je pensioen / het nieuwe pensioenstelsel.

In het onderwijs zijn wij aangesloten bij het pensioenfonds ABP. In deze workshop krijg je uitleg over ons pensioen, de toekomst, het nieuwe pensioenstelsel en wat dat voor jou kan betekenen. Uiteraard is er ruimte om je vragen te stellen!

3: Kennis maken met Chi Neng Qigong ? Dit is jouw kans!

Chi Neng Qigong is een bewegingsmeditatie waarbij lichaam, geest en energie worden verenigd door oefeningen. In de oefeningen worden de bewegingen van het lichaam gebruikt om de geest tot rust te brengen, te observeren en te trainen.

De methode, die diep geworteld is in de klassieke qigong en Martial arts, versterkt de Qi-stroom binnen het lichaam en transformeert de vitale levensfuncties. Als tijdens de meditatie lichaam en geest één zijn, kan de Qi ongestoord door de meridianen stromen.

Het spreekt voor zich dat je een workshop krijgt van iemand met ervaring. Tijdens de workshop krijgt je voldoende informatie voor een goede beoefening van CNQ. Na afloop kun je altijd vragen stellen.

Gun jezelf de ervaring van de Qi flow en beschouw, met een nuchtere onderzoekende blik, wat voor effect het heeft op jouw lichaam en geest.

4: Succesvol werken FiAC

Werken in het onderwijs is teamwork, zeker als het gaat om de ondersteuning. OOP-teams zijn qua taken, werkervaring en vooropleiding veel diverser dan OP-vakgroepen. Een goede, respectvolle onderlinge communicatie is een voorwaarde voor effectief (samen)werken. Deze workshop gaat in op onderling afstemmen, elkaar een verzoek doen en respectvol

feedback geven. Omdat OOP-teams soms ineens overspoeld worden met werk, maakt ook het op grond van gestelde prioriteiten ‘nee leren zeggen’ deel uit van de workshop.

Schrijf je nu in voor de OOP-dag

Ben jij een OOP'er en wil je graag bij deze dag aanwezig zijn? Leuk! We zien je graag op 3 oktober.