Een onderwijsassistent is geen leraar Je bent als onderwijsassistent niet bevoegd om zelfstandig les te geven. Je bent bevoegd om een leraar te ondersteunen. Een leraar heeft salarisschaal LA/9 of LB/10, een onderwijsassistent heeft salarisschaal 4 of 5 en een leraarondersteuner salarisschaal 7. Een leraarondersteuner mag wel instructie/les geven aan een deel van de klas, maar is niet eindverantwoordelijk.
Mogelijk juridische consequenties Doordat je als niet-bevoegde zelfstandig lesgeeft aan een groep leerlingen, kun je juridisch worden aangesproken bij bijvoorbeeld een ongeval met een leerling.
Wie is aansprakelijk bij een ongeval? In beginsel is het schoolbestuur (de werkgever) aansprakelijk voor fouten van ondergeschikten (werknemers). In uitzonderlijke gevallen kan een ongeval tot een procedure leiden en dan zal een rechter toetsen of er voldoende toezicht of voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Als dan blijkt dat er geen bevoegde leraar aanwezig was, maar dat de leerlingen onder het toezicht vielen van een niet-bevoegde onderwijsassistent of leraarondersteuner, kan dit vervelende gevolgen hebben. Ook al vind je het leuk om aan een groep les te geven, doe dit nooit zelfstandig, maar altijd onder eindverantwoordelijkheid en in nabijheid van een bevoegde leraar. Dát is namelijk het cruciale verschil tussen de leraar en de onderwijsassistent en/of leraarondersteuner. Daarom zit je als onderwijsassistent of leraarondersteuner in een lagere salarisschaal dan een leraar. Dit heeft te maken met de mate van verantwoordelijkheid die je draagt.