cao akkoord energie netwerkbedrijven: dubbele cijfers loonsverhoging en 6 weken geboorteverlof

CNV Publieke Diensten en FNV hebben met werkgeversvereniging WENB een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de energie netwerkbedrijven. Per 1 januari 2024 worden de lonen met 7% verhoogd met een bodem van 275 euro, per 1 januari 2025 komt er 3% bovenop. Hierdoor gaan de laagste inkomens er met deze cao ruim 15% op vooruit en de modale inkomens circa 12%. Partners kunnen voortaan 6 weken met volledig betaald geboorteverlof. De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden, van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025.

CNV onderhandelaar Anselma Zwaagstra: “Die dubbele cijfers loonsverhoging zijn hier zeer op hun plaats. Allereerst natuurlijk omdat de inflatie er, zeker bij de lagere inkomens, hard heeft ingehakt. Maar ook omdat in deze sector heel veel werk te doen is aan de energietransitie waarvoor vele handen nodig zijn. Het is dus ook een absolute noodzaak om goede arbeidsvoorwaarden te bieden, extra mensen zijn broodnodig. De lagere schalen waarin veel monteurs vallen zijn met deze cao een stuk aantrekkelijker geworden. Het optrekken van het aanvullend geboorteverlof van 70% van het maximum dagloon naar 100% van het salaris maakt de sector ook aantrekkelijker voor jonge mensen. Bovendien hebben we afspraken gemaakt over mantelzorg.”

Hoofdlijnen uit het akkoord:

  • Per 1 januari 2024: 7% met een bodem van € 275,-, per 1 januari 2025: 3%
  • Een volledige doorbetaling van het salaris bij het geboorteverlof. Dit betekent in totaal 6 weken volledig doorbetaald geboorteverlof.
  • Het laagste uurloon in de bedrijfscao’s bedraagt minimaal 16 euro per uur. Dit is exclusief vakantie-uitkering maar inclusief overige elementen uit het Persoonlijk Budget.
  • De mogelijkheden tot gebruikmaking op het gebied van RVU zijn versoepeld. Medewerker kan is samenspraak met werkgever besluiten tot het inzetten van de RVU-regeling.
  • Een volledig Duurzame Inzetbaarheid-budget: werknemer hoeft niet meer 1/3 zelf te betalen. De werkgever betaalt alles. En daarnaast kan men vanuit het DI-budget ook bestedingen doen aan verduurzaming en vergroening.
  • Verlenging van de vitaliteitsregeling.
  • Elk bedrijf gaat in 2024 van start met pilot met het omruilen van christelijke feestdagen naar persoonlijke feestdagen.
  • Periode voor de aanloopschaal gaat van 3 naar maximaal 1 jaar.

Zwaagstra: “Dit onderhandelingsresultaat doet recht aan de wensen van de medewerkers uit de sector. We leggen het resultaat dan ook positief aan de leden voor.”