CNV: Energiebedrijven zetten eigen medewerkers in de kou

Het is niet gelukt om overeenstemming te bereiken voor de cao voor medewerkers van energiebedrijven. Het uiteindelijke bod, 2,25 procent voor dit jaar, ervaart CNV als een slag in het gezicht van al die medewerkers die de afgelopen jaren aan koopkracht hebben ingeleverd. Net nu medewerkers opnieuw in koopkracht verliezen door de hoge inflatie, geven hun werkgevers niet thuis.

Ingewikkelde sector

Het afsluiten van een cao voor energie productie- en leveringsbedrijven is geen gemakkelijke opgave omdat de werkgevers in de sector heel divers zijn. Zo zijn er grote energiereuzen die flinke winst draaien, maar ook leveringsbedrijven die door de hoge gasprijzen een onzekere toekomst hebben.

Draagvlak

Een cao moet uiteindelijk door alle medewerkers in een sector omarmd worden en dat is nu onmogelijk. Je kunt eenvoudig niet aan een medewerker bij een winstgevende onderneming vragen om solidair te zijn met een bedrijf waar het heel slecht gaat of waar het in de toekomst slecht kan gaan.

Winsten

Winsten zijn er wel degelijk. In 2021 profiteerden de bedrijven van de gestegen prijzen voor elektriciteit en gas. Ze hebben ingekocht tegen goedkope tarieven en verkocht tegen veel hogere tarieven. De vraag naar elektriciteit is groot en de prijs is goed. Daardoor is het voor sommige kolencentrales blijkbaar de moeite om niet te sluiten maar met subsidie van de overheid open te blijven. Dat levert vooral winst op voor buitenlandse investeerders.

CNV-bestuurder Arno Reijgersberg: “De hoge gasprijs en een eventuele boycot van Russisch gas zal voor een aantal bedrijven enorme consequenties hebben. Om de rekening van deze ongewisse toekomst bij de medewerkers van de sector neer te leggen kan absoluut niet.”

Impasse

CNV gaat in gesprek met medewerkers in de sector. Zij zullen aan moeten geven wat voor hem of haar een acceptabel cao-resultaat is en hoe wij dat resultaat kunnen bereiken moeten. De werkgevers hebben in ieder geval nu iets uit te leggen aan hun medewerkers, want met een nijpend tekort aan technisch personeel, is het juist belangrijk om nu je personeel te boeien en aan je te binden. Reijgersberg is van mening dat je dat niet doet door de cao-onderhandelingen in een impasse te storten en medewerkers met hun dalende koopkracht in de steek te laten.