Eindelijk uitbreiding regeling voor zorgmedewerkers met post-COVID

“Deze uitbreiding is waar wij al sinds de uitbraak in 2020 voor pleiten. Het heeft lang geduurd, maar dit is gewoon heel mooi voor al die mensen met wie wij al die tijd samen hebben gestreden. Voor velen van hen is hun leven na 2020 ingrijpend veranderd. Zij kampen nog steeds met de gevolgen en hebben hun leven drastisch moeten aanpassen. Zij kunnen dit goede nieuws wel gebruiken.” Dat is de reactie van CNV bestuurder Joost Veldt op het nieuws dat minister Helder heeft besloten de regeling voor zorgmedewerkers met post-COVID uit te breiden.

Vandaag laat de minister aan de Tweede Kamer weten dat zij heeft besloten de regeling uit te breiden in tijd en in de hoogte van het bedrag. Dat betekent dat ook zorgpersoneel dat tussen juli 2020 en 1 januari 2021 besmet is geraakt krijgt nu een tegemoetkoming. Daarnaast gaat de tegemoetkoming omhoog van €15.000,- naar ruim €24.000,-

Voor zorgmedewerkers met post-COVID is de tegemoetkoming belangrijk. Zij hebben nog steeds te maken met fysieke klachten en zijn daardoor gedeeltelijk of geheel afgekeurd voor hun werk. Naast het inkomen dat zij daardoor missen, hebben zij hoge zorgkosten en moeten ze vaak hun leven drastisch aanpassen. De tegemoetkoming dekt dan ook niet alles. Om die reden heeft CNV inmiddels voor een aantal zorgmedewerkers de werkgever aansprakelijk gesteld.

Zorgmedewerkers die nu aanspraak maken op de tegemoetkoming moeten nog even geduld hebben. CNV krijgt al de nodige vragen binnen van mensen die willen weten hoe ze de tegemoetkoming kunnen aanvragen. In de Kamerbrief zegt de Minister dat dit nog wat tijd gaat kosten omdat de nieuwe afspraken nu ook moeten worden verwerkt.

Een lange weg

CNV is vanaf het begin samen met de FNV in de bres gesprongen voor zorgpersoneel dat tijdens de pandemie Covid opliep. Al snel bleek dat zorgpersoneel vaker besmet raakte en dat een aantal ook langdurige klachten overhield aan de ziekte. Minister Helder hield in eerste instantie de boot af voor een financiële tegemoetkoming, maar besloot onder druk van de vakbonden en Tweede Kamerleden, een beperkte regeling te bieden aan gedupeerden uit de eerste golf.

Vakbonden gaven direct aan dat dit onvoldoende was. Wij wilden de doelgroep uitbreiden naar besmettingen gedurende heel 2020 en voor het bedrag aansluiten bij de andere regelingen voor beroepsziekten. Deze inzet is door Tweede Kamerleden Bushoff en Dijk opgepakt. Dankzij de moties die zij indienden is het gelukt de regeling uit te breiden.