Protest bij VNG ledenvergadering op 13 juni in Groningen: “VNG, help de sociale werkvoorziening”

Vakbonden CNV en FNV zullen dinsdag 13 juni bij de start van de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG), opnieuw aandacht vragen voor de noodzaak van loonstijging voor de werknemers in de sociale werkvoorziening. Vorige week woensdag 7 juni kwamen in Utrecht meer dan 8000 mensen met een arbeidsbeperking bijeen op een grote protestmanifestatie georganiseerd door beide bonden. Raymond Vlecken, voorzitter Kamer Inclusieve Arbeid van de VNG, wees daar ten overstaan van al die mensen door naar minister Schouten, omdat de VNG “geen geld” zou hebben.

“Geen geld” is te makkelijk

CNV Overheid onderhandelaar Nico Foppen: “Geen geld” is te makkelijk, het gaat om de keuze die je maakt voor de inzet van geld en over verantwoordelijkheid durven nemen voor de kwetsbaarste groep werkenden die Nederland kent. Daarom roepen we de ledenvergadering van de VNG op om de nek uit te steken en als formele werkgever van de mensen in de sociale werkbedrijven te laten zien dat deze werknemers niet minder zijn dan hun collega’s die onder de gemeente cao vallen. Om juist deze kwetsbaarste groep die het hoofd financieel nauwelijks meer boven water kan houden, door deze tijd van inflatie heen te helpen. Wij zeggen tegen bezoekers van de ledenvergadering: doe iets, toon lef als VNG en praat daarna met de minister. Maar doorbreek de patstelling die ontstaat doordat VNG en de minister naar elkaar blijven wijzen.”

Wat willen we?

We willen dat alle lonen met 10,15% stijgen. Zo blijft de koopkracht van alle medewerkers in stand en loopt het loongebouw in de SW en ADS niet onder water. Ook willen we aanpassing van de karige reiskostenvergoeding aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer, ook voor de eerste 6 kilometer die nu nog voor eigen rekening zijn. De huidige cao ADS loopt nog tot eind 2023, de cao SW zelfs tot eind 2025. Foppen: “Zó lang kunnen deze mensen niet wachten. De nood is hoog, bij sommigen is de rek er zo uit dat kosten maken om naar het werk te komen betekent dat er niet meer goed gegeten kan worden.”