Semi-publieke organisaties

Cao Openbare Bibliotheken

-
Nieuwe cao in onderhandeling
Nico Foppen
Onderhandelaar cao Openbare Bibliotheken

In de cao Openbare Bibliotheken staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De loonontwikkeling van 3 procent vanaf 1 januari 2020 en 2 procent per 1 januari 2021 was een van de speerpunten van deze cao. Momenteel liggen er plannen voor een gezamenlijke cao Openbare Bibliotheken en Kunsteducatie. Het onderhandelingsakkoord is getekend, de nieuwe cao nog niet.

Je nieuwe cao in onderhandeling

We zijn op dit moment in onderhandeling. Een einde is nog niet in zicht. Er is een onderhandelingsakkoord, maar nog geen ondertekende cao. Dat komt doordat de werkgever een grote verandering wil doorvoeren: een gezamenlijke cao Openbare Bibliotheken en Kunsteducatie.

Waarom het samenvoegen van beide sectoren lastig is

Zoals bij elke onderhandeling is het zoeken naar een pakket waar alle partijen zich in kunnen vinden. Een gezamenlijke cao Openbare Bibliotheken en Kunsteducatie is een uitdaging omdat er verschillen zijn in loonschalen, beloningen, functies en andere afspraken. Zoals de toeslag op zondag en overwerktoeslag. Vanaf het begin gaven we aan dat het samenvoegen niet ten koste mag gaan van de medewerkers van openbare bibliotheken.

We onderhandelen dus over de volgende punten:

  • Een moderne cao-tekst die de rechten van bibliotheekmedewerkers én werknemers in de sector kunsteducatie goed weergeeft
  • Eén functiegebouw
  • Eén loongebouw
  • Gezamenlijke pensioenregeling

Veelgestelde vragen

Contactpersonen

Nico Foppen
Onderhandelaar cao Openbare Bibliotheken
Telefoon
06 53 51 49 24

Downloads

Wil jij ook meer invloed op jouw arbeidsvoorwaarden?

Sluit je dan vandaag nog bij ons aan. Jouw mening telt!

  • Deel jouw wensen voor een nieuwe cao
  • Geef je mening tijdens nieuwe onderhandelingen
  • Stem mee met ledenpeilingen