Vermo en bonden eens over nieuwe cao

De lonen van de werknemers van Vermo (Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties)stijgen per 1 januari 2024 met 8,3 procent en op 1 januari 2025 met 3 procent voor alle loonschalen in een cao met een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

Het eindbod van werkgever Vermo kon de leden van CNV en FNV vorige week niet bekoren, maar een extra overleg met de bonden bracht op de eerste dag van februari een onderhandelingsresultaat waarin beide partijen zich kunnen vinden in een cao voor 2 jaar.

Hierdoor krijgen alle medewerkers de CPI-afgeleide (inflatiecorrectie) 2024 van 11,3 procent verdeeld over 2 jaar. Per 1 januari 2025 stijgen de lonen daarbovenop met 1,75 procent. Dit getal wordt vastgezet als het percentage CPI (consumentenprijsindex)-afgeleide voor 2025.

Met deze afspraak krijgt iedereen ook volgend jaar een loonsverhoging die naar verwachting dicht bij het percentage ligt dat anders in mei 2024 zou worden vastgesteld. Het 9-maandsgemiddelde is nu 1,97 procent. In de loop van dit jaar zal de CPI-afspraak voor de volgende cao worden geëvalueerd.

Positief stemadvies

Onderhandelaars Chris Cuperus en Marc Dorst hebben namens CNV Publieke Diensten ook afgesproken dat de werkgever in het onderhandelingsresultaat duidelijk uitgewerkte teksten opneemt waarin wordt aangeven wat in de cao nieuw wordt opgenomen over (mantel)zorgverlof en sociale veiligheid. Op korte termijn wordt het onderhandelingsresultaat in stemming gebracht bij de achterbannen van de bonden. Cuperus en Dorst: ‘’We geven het een positief stemadvies mee. We vinden het belangrijk dat we samen tot afspraken blijven komen. Hiermee zijn alle bedrijven en medewerkers gediend, en zo hebben we samen een toekomstbestendige en aantrekkelijke cao voor Vermo afgesproken.’

Op donderdag 8 maart wordt tussen 9 en 10 uur via Teams uitleg gegeven over het onderhandelaarsakkoord.