Sectorgroep Mbo

In de sectorgroep Mbo zijn docenten, beleidsmedewerkers en onderwijsondersteuners actief. Iedereen is lid van CNV Onderwijs en draagt het middelbaar beroepsonderwijs een warm hart toe. Een keer per maand op een woensdagmiddag komen we bij elkaar voor overleg. Ontdek wat we als sectorgroep precies doen. Wie weet is het wat voor jou.

Chantal van den Hout
Voorzitter sectorgroepsbestuur mbo

Wat de sectorgroep Mbo precies doet


De sectorgroep Mbo bestaat uit enthousiaste onderwijsprofessionals die werken op roc’s en aoc’s door heel Nederland. Binnen CNV Onderwijs zetten wij ons in voor de rechten en positie van alle medewerkers van deze sector. Zo zijn we sparringpartner van het ministerie van Onderwijs, de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en het hoofdbestuur van CNV.

Als sectorgroep willen we het mbo blijven verbeteren. We komen op voor de belangen van medewerkers in het mbo, het groene onderwijs en de vakscholen. Dat doen we niet alleen door cao’s af te sluiten, maar ook door het maken van andere afspraken, bijvoorbeeld over vermindering van de regeldruk in het onderwijs. Ook organiseren wij elk jaar een gezellige jaardag met workshops en een netwerkborrel. Een van onze projecten is Trots op ons mbo.

Het project Trots op ons mbo

In het mbo leiden we de vakmensen op waar onze economie op draait. We zijn trots op ons vak! Daarom startten we het project Trots op ons mbo. Niet alleen landelijke afspraken zijn belangrijk, we geloven ook dat we op scholen zelf veel kunnen doen om elke medewerker een gevoel van trots te geven. Dat begint al door als manager goed te luisteren naar het personeel. Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn belangrijke onderdelen om als leraar je werk met plezier te kunnen doen.

Het versterken van de beroepstrots

De eigen rol als leraar is ook belangrijk. Door professionalisering van jezelf en een goede samenwerking met collega’s bereik je meer bij leerlingen. En versterk je de beroepstrots. Wij maken instellingen ervan bewust dat er in de cao mbo al veel ruimte is om de beroepstrots te stimuleren. En moedigen aan hier ook echt iets mee te doen.

Promo trots op ons mbo

‘Opkomen voor de belangen van de medewerkers in het mbo, het groene onderwijs of de vakscholen is belangrijk. Dat zijn de mensen die het onderwijs maken en daar moeten we goed voor zorgen. Jezelf kunnen blijven ontwikkelen vinden we belangrijk, met een geschikt budget, voor ondersteunend personeel en docenten.’

Jan Kramer

Onze 4 doelen in 2022

  1. Startende docenten informeren over de vakbond
  2. Meet-ups organiseren rondom thema’s die spelen, zoals werkdrukplannen, formatief evalueren en ondernemingsraad tijdens fusies.
  3. Jaardag mbo organiseren
  4. Drie ontmoetingen met leden van een school organiseren

Nieuwsgierig naar de sectorgroep Mbo?

Als lid van de sectorgroep Mbo kun je betaald verlof krijgen voor vakbondsactiviteiten. Je krijgt dus compensatie om ook onder werktijd aan een overleg of andere vakbondsactiviteiten deel te nemen. Ben je nieuwsgierig? Kijk op onze vacaturepagina. Je bent altijd welkom om een keertje aan te schuiven bij een vergadering. Gezien de huidige omstandigheden vergaderen we momenteel digitaal.

Maak het verschil en word actief lid!

Maak het verschil en word actief lid!
Samen zorgen we voor een duurzaam en gezond Nederland.

  • Invloed op onze inzet bij nieuwe onderhandelingen
  • Gratis trainingen
  • Betaald verlof voor vakbondsactiviteiten