Sectorgroep Mbo

In de sectorgroep Mbo zijn docenten, beleidsmedewerkers en onderwijsondersteuners actief. Iedereen is lid van CNV Onderwijs en draagt het middelbaar beroepsonderwijs een warm hart toe. Een keer per maand op een woensdagmiddag komen we bij elkaar voor overleg. Ontdek wat we als sectorgroep precies doen. Wie weet is het wat voor jou.

Sjirksjoerd Jager
Secretaris en penningmeester sectorgroep MBO

Wat de sectorgroep Mbo precies doet


De sectorgroep Mbo bestaat uit enthousiaste onderwijsprofessionals die werken op roc’s en aoc’s door heel Nederland. Binnen CNV Onderwijs zetten wij ons in voor de rechten en positie van alle medewerkers van deze sector. Zo zijn we sparringpartner van het ministerie van Onderwijs, de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en het hoofdbestuur van CNV.

Als sectorgroep willen we het mbo blijven verbeteren. We komen op voor de belangen van medewerkers in het mbo, het groene onderwijs en de vakscholen. Dat doen we niet alleen door cao’s af te sluiten, maar ook door het maken van andere afspraken, bijvoorbeeld over vermindering van de regeldruk in het onderwijs. Ook organiseren wij elk jaar een gezellige jaardag met workshops en een netwerkborrel. Een van onze projecten is Trots op ons mbo.

Het project Trots op ons mbo

In het mbo leiden we de vakmensen op waar onze economie op draait. We zijn trots op ons vak! Daarom startten we het project Trots op ons mbo. Niet alleen landelijke afspraken zijn belangrijk, we geloven ook dat we op scholen zelf veel kunnen doen om elke medewerker een gevoel van trots te geven. Dat begint al door als manager goed te luisteren naar het personeel. Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn belangrijke onderdelen om als leraar je werk met plezier te kunnen doen.

Het versterken van de beroepstrots

De eigen rol als leraar is ook belangrijk. Door professionalisering van jezelf en een goede samenwerking met collega’s bereik je meer bij leerlingen. En versterk je de beroepstrots. Wij maken instellingen ervan bewust dat er in de cao mbo al veel ruimte is om de beroepstrots te stimuleren. En moedigen aan hier ook echt iets mee te doen.

Bijeenkomsten

De Sectorgroep mbo komt per schooljaar op de dinsdagmiddag acht keer bij elkaar. De helft van deze bijeenkomsten organiseren we online en de andere helft op het CNV-kantoor in Utrecht.

Promo trots op ons mbo

In het onderwijs werk je op het raakvlak van passie en professie. Om de passie te behouden, te ontplooien, anderen ermee te enthousiasmeren en jezelf te ontwikkelen in je professie is het belangrijk dat er een passend perspectief geboden wordt. Sectorgroep mbo werkt aan dit passende perspectief door op te komen voor de belangen van onze collega’s in het mbo, het groene onderwijs en de vakscholen, zodat we deze passie en professie kunnen borgen.

Chantal van den Hout

Onze 4 doelen in 2023

  1. Contact onderhouden met de achterban
  2. De achterban op de hoogte houden van de ontwikkelingen
  3. Meedenken en meepraten met de cao-onderhandelingen
  4. Het organiseren van themameet-ups waarbij we het gaan hebben over thema's die spelen in het mbo

Sluit je aan bij de sectorgroep mbo!

Heb je leuke ideeën, ervaringen en wil je nog actiever meewerken? Lees en denk je graag mee met de laatste ontwikkelingen binnen jouw vak als onderwijsprofessional in het mbo? Word dan lid van onze groep! Wist je dat je betaald verlof kunt krijgen voor vakbondsdactiviteiten? Je krijgt compensatie om ook onder werktijd aan een overleg of andere vakbondsactiviteiten deel te nemen. Op dit moment hebben we twee vacatures openstaan:

  • Secretaris
  • Kaderlid

Lijkt het je leuk om onderdeel uit te maken van deze groep? Stuur een e-mail naar: middelbaarberoepsonderwijs@cnv.nl en we nemen snel contact met je op. Kijk voor meer informatie ook eens naar wat de rol van sectorgroepslid inhoudt. Je bent altijd welkom om een keertje aan te schuiven bij een vergadering. Jouw kracht is van harte welkom!

Maak het verschil en word actief lid!

Maak het verschil en word actief lid!
Samen zorgen we voor een duurzaam en gezond Nederland.

  • Invloed op onze inzet bij nieuwe onderhandelingen
  • Gratis trainingen
  • Betaald verlof voor vakbondsactiviteiten