De tweeledige reis van rouw: Inzichten van Maudy van Klaveren

'Stop de rouwcensuur en maak ruimte voor ieders individuele rouwproces'

Beluister de nieuwe podcastaflevering Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

Rouw is een persoonlijk, grillig pad, benadrukt Maudy van Klaveren, geestelijk verzorger in het Zaans Medisch Centrum en bij Questio-Centrum voor Levensvragen. Zij deelt haar inzichten over rouw als een tweeledige reis van verlies en herstel. In de CNV-podcast 'Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok' spreekt zij over de complexiteit van rouw en het belang van ondersteuning, zowel persoonlijk als op de werkvloer.

Een persoonlijk en onvoorspelbaar proces

Volgens Maudy, die rouw van nabij heeft ervaren, is rouw niet in een vast patroon of tijdsbestek past. ‘Het is een individueel proces, en ieder proces is normaal’, zegt ze. Daarbij onderscheidt ze twee 'rouwbewegingen': de ene richt zich op het verlies en de pijn, de andere op herstel en het vinden van een nieuwe weg. Ze benadrukt het belang van het verbinden van deze bewegingen om vooruitgang te boeken in het rouwproces.

Het gevaar van censuur in Rouw

Een kritiekpunt van de geestelijk verzorger is de 'censuur' die vaak optreedt in rouwprocessen, zowel intern als vanuit de omgeving. Mensen kunnen zichzelf veroordelen voor hun manier van rouwen, of zich onder druk gezet voelen door de verwachtingen van anderen. ‘Censuur vindt plaats in het hoofd van mensen. Ze denken dat ze verkeerd rouwen, wat hen verder van hun gevoelens verwijdert’, legt Van Klaveren uit. Ze benadrukt dat alle emoties, ook de donkerste, ruimte moeten krijgen.

De rol van de werkgever en collega's

Steun op de werkplek is belangrijk. ‘Rouw is oncontroleerbaar en dat maakt het lastig op het werk’, stelt ze. Ze adviseert werkgevers en collega's om ruimte te maken voor rouw, de naam van de overledene te noemen en echt te luisteren naar de rouwende. ‘Het gaat erom erbij te blijven, niets op te lossen, maar gewoon aanwezig te zijn.’

Goed werkgeverschap in tijden van rouw

Een goede werkgever is proactief in het bieden van ondersteuning. Van Klaveren raadt werkgevers aan om contact op te nemen, hulp aan te bieden en de veerkracht van de werknemer als leidraad te nemen. ‘Vraag wat de werknemer nodig heeft en pas je ondersteuning daarop aan’, zegt ze. Ze waarschuwt dat een gebrek aan erkenning van rouw kan leiden tot fysieke en psychische problemen.

Het belang van erkenning van levende rouw

Erkenning voor 'levende rouw', zoals bij scheidingen of gezondheidsproblemen, is volgens Maudy belangrijk. Net als bij het verlies van een dierbare, is het belangrijk om de ervaring van de persoon als leidend te beschouwen.

Cultuur, religie en wereldbeeld in rouw

Tot slot wijst Van Klaveren op het belang van culturele, religieuze en wereldbeschouwelijke perspectieven in de benadering van rouw. Zij gelooft dat het erkennen van de dood en het lijden als onderdeel van het leven kan helpen bij de verwerking van rouw.

Maudy van Klaveren, geestelijk verzorger in het Zaans Medisch Centrum en bij Questio-Centrum voor Levensvragen: 'Ik begeleid mensen bij zingevings- en levensvragen, ook bij rouw en verlies. Mijn doel is het ruimte geven aan rouw. Rouw is een gezonde, emotionele reactie op een ingrijpend verlies. Ik zou graag zien dat we daar ruimte voor maken, met alle emoties en ervaringen die erbij horen.' Kijk voor meer informatie op: www.maudyvanklaveren.nl.

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast "Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok". Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.

Nieuwsbrief CNV Mens en Werk

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Abonneer je op de nieuwsbrief Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk