Koster tijdens coronatijd

Column uit april dit jaar van Peter van der Plas, koster van de Goede-Herderkerk Schiebroek in Rotterdam.

Net terug uit Nieuw-Zeeland en denkend dat ik de spaarpot weer wat kon gaan spekken kwam corona. Het gevolg: alles dicht en geen verhuur meer. Geen vergaderingen, geen clubs, geen koffie na de kerkdienst en dus ook geen extra inkomsten meer. Gelukkig zijn we in vaste dienst en hebben we nog een inkomen. Dat is dus beter dan in de horeca.

Tussen door nog iets geprobeerd met 1,5 meter-vergaderingen tot dertig personen in de kerkruimte zelf en in de zaal en ook zo nu en dan wat kerkdiensten. Ondertussen van de gelegenheid gebruik gemaakt voor opruimen en schoonmaken en het aanleggen van een nieuwe verwarming voor verduurzaming van het gebouw. Nu kunnen alle ruimtes apart worden bediend: warmer of toch wat kouder.

In de tussentijd mag de huisartsenpraktijk de ruimte gebruiken om iedereen te prikken

Peter van der Plas

En verder online-kerkdiensten met alleen medewerkers en zo nu en dan een dominee. Ik maak er maar een gewoonte van om drie ochtenden in de week in het gebouw te zijn om alles bij te houden en eventueel mensen te spreken.

Vanaf december weer volledig dicht voor kerkdiensten en groepen van dertig personen. Dus afwachten wanneer iedereen een vaccinatie heeft. Duimen maar dat we na de zomer voorzichtig weer wat kunnen doen in de zaal. In de tussentijd mag de huisartsenpraktijk die om de hoek zit, de ruimte gebruiken om iedereen te prikken. Des te sneller gaat het.

Aan alle collega’s: houdt moed, doe je ding en blijf zelf gezond. Aan alles komt een eind moeten we maar denken.