'Gepraat levert geen zorgpersoneel op'

Het probleem is duidelijk: in de zorg werken te weinig mensen en het tekort loopt snel op. Er ligt een dikke stapel rapporten met (deel)oplossingen voor dit uitdijende probleem. Er is oeverloos overleg tussen alle betrokken partijen. Minister Helder schrijft aan de Kamer: ‘Als we nu niets doen, dan lopen we het risico dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg wordt uitgehold.’

Het betekent in de nabije toekomst dichte deuren van ziekenhuizen en verpleeghuizen. En ambulances en ambulante zorgwerkers die niet komen opdagen. Morgen praat ook de Tweede Kamer erover.

Dit is mijn advies: stop met praten en ga nu echt iets doen. De eerste simpele stap is regelen dat de mensen die elke dag voor ons en onze dierbaren zorgen, fatsoenlijk worden beloond. Waardering is fijn, maar een salaris waar je van rond kan komen, maakt het leven echt makkelijker. Nu de inflatie omhoog schiet hebben zorgmedewerkers in de laagste inkomensschalen steeds meer problemen met het betalen van hun rekeningen. Onmisbare mensen in de thuis- en kraamzorg en de wijkverpleging, die hun auto nodig hebben om te werken, betalen nu al een fiks deel van de brandstof zelf. Bij ziekenhuizen betaalt het personeel voor zijn eigen parkeerkosten, dus al vóór het werk begint.

Begin met betere beloning en ondersteuning van medewerkers
Gaby Perin-Gopie, voorzitter CNV Zorg & Welzijn

Vergeet niet hoe blij we waren toen tijdens de coronagolven zorgmedewerkers extra wilde werken. Ondanks deze verse herinnering is minister Helder nog niet met een calamiteitenregeling gekomen, terwijl er een nieuwe coronagolf dreigt. Zorgpersoneel moet in praktische zin worden ontzorgd. Met kinderopvang, gratis parkeerplaatsen, boodschappendiensten, minder administratieve last en andere zaken die het werken makkelijker maken.

Veel wordt verwacht van technologie. ICT, robots en andere toepassingen van kunstmatige intelligentie zouden werk kunnen overnemen. Maar een groot deel daarvan is nog luchtfietserij. Verschillende zorginstellingen kunnen op ICT-gebied nog niet eens met elkaar communiceren. Als gebruik van technologie in een stroomversnelling komt, dan nog hebben professionals tijd en opleiding nodig om hiermee om te kunnen gaan. Ook daarvoor kan nu een voorziening worden getroffen.

De minister moet ons morgen niet verwijzen naar de cao-tafel, daar is nauwelijks geld. Het kabinet moet nu extra middelen vrijmaken voor salarissen, opleidingen, begeleiding en ontwikkeltijd voor een gezonde zorg.

Gaby Perin-Gopie
Voorzitter CNV Zorg & Welzijn

Deze oproep is vandaag ook verschenen in dagblad Trouw.