Onderhandelaarsresultaat cao kinderopvang

CNV Zorg en Welzijn, FNV en de werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang zijn tot een onderhandelaarsresultaat gekomen voor een kortlopende nieuwe cao in de sector kinderopvang. De nieuwe cao kent een looptijd van 6 maanden en gaat in per 1 juli 2024.

In deze overgangscao is 2,5% loonsverbetering afgesproken, bestaande uit een verhoging van de eindejaarsuitkering van 1% en een structurele salarisverbetering van 1,5% per 1 november 2024. Daarnaast zijn goede afspraken gemaakt over werkdrukvermindering, verhoging van het levensfasebudget en stijgt de reiskostenvergoeding. Stagiaires krijgen tenminste 300 euro en hebben na afronding van hun studie direct perspectief op een vast contract.

Werkdruk, levensfase en reiskosten

Het onderhandelaarsresultaat bevat afspraken die de werkdruk moeten verminderen. Zo dienen roosters voortaan 21 dagen van tevoren bekend te zijn en is de extra roosterdag afgeschaft. CNV-bestuurder Dennis van Elk: “Hiermee hebben wij een belangrijke stap gezet, vooral de extra roosterdag werd als zeer belastend ervaren”. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verhogen van het levensfase budget en de reiskosten. CNV-bestuurder Chantal van Dijk: “Er wordt veel gebruik gemaakt van het levensfasebudget, dus ook met deze afspraak hebben we weer een goede stap gezet om het werken in de sector aantrekkelijk te houden”.

Stagevergoeding en vaste contracten

Ook hebben partijen goede afspraken gemaakt over stagiaires en student medewerkers, waaronder de BBL. Zo ontvangen stagiaires voortaan een stagevergoeding van minimaal € 300,- en hebben student medewerkers na het afronden van hun studie direct perspectief op een vaste arbeidsovereenkomst. CNV maakt zich in alle sectoren hard om deze afspraken te realiseren.

CNV Zorg en Welzijn is tevreden over het bereikte resultaat en legt dit resultaat aan de leden ter stemming voor.