Verdere loonstijging blijft nodig

Loonstijging van cruciaal belang voor onderwijs, zorg en welzijn, overheid en publieke diensten

Wetenschappelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek laat zien dat de lonen in de publieke sectoren een inhaalslag maken ten opzichte van de marktsectoren. Een goede ontwikkeling om de forse achterstand wat in te halen. Maar we zijn er nog niet.

Salarisachterstand omzetten in voorsprong

De salarisachterstand moet worden omgezet in een voorsprong voor de publieke sectoren. Waarom? Omdat het juist in deze sectoren van groot belang is om voldoende personeel te kunnen aantrekken en vast te houden.

In de publieke sectoren zetten medewerkers zich vaak met hart en ziel in. Deze passie voor het onmisbare vak mag niet resulteren in een financiële waardering die lager is dan in andere beroepen. Zeker gezien de maatschappelijke veranderingen die de komende jaren op ons afkomen, is het van belang om de publieke sectoren en hun werk voor de samenleving op waarde te schatten.

Voor een betrouwbare dienstverlening in de bestaanszekerheid van Nederland (we waren ooit een verzorgingsstaat) is voldoende kwalitatief personeel nodig. Maar dat personeel wordt nu aan alle kanten door de markt verleid om de publieke sectoren te verlaten.

Lees meer over wat nodig is in de verschillende publieke sectoren

Enorme werkdruk en personeelstekort

SEO signaleert dat het met de secundaire arbeidsvoorwaarden best goed gaat. Toch moet er ook worden opgemerkt dat juist in de publieke sectoren, onderwijs, zorg en overheid, een enorme werkdruk bestaat. De hoge werkdruk leidt zelf ook weer tot uitval van collega’s en - opnieuw - hogere werkdruk. Een vicieuze cirkel die we in stand houden en die leidt tot een toename van de tekorten, vooral in de zorg en het onderwijs. Dit heeft een onaantrekkelijk beeld van het beroep met een lagere instroom tot gevolg.

Investeer in kwaliteit

Betere waardering en het terugbrengen van het werkplezier, kan het tij doen keren. Daarbij is investeren in de kwaliteit van de dienstverlening noodzakelijk. Er liggen belangrijke uitdagingen, op het gebied van bijvoorbeeld de beroepsinhoud, professionaliteit, veiligheid, werkdruk en zeggenschap.

Wat betreft CNV benadrukt het SEO-onderzoek de noodzaak van duidelijke beleidskeuzes en een krachtige aanpak. Het blijft een belangrijke uitdaging om de publieke sectoren op de lange termijn aantrekkelijk te houden voor zowel huidige als potentiële medewerkers. Een goed functionerende publieke sector is essentieel om de gehele Nederlandse samenleving goed te laten functioneren.