Oproep terugdringen Engelstalig hoger onderwijs te algemeen

Een motie van Kamerlid Hertzberger (NSC) om het aandeel Engelstalige opleidingen stevig terug te dringen, is op 23 januari aangenomen. Om dat doel te bereiken moet de regering samen met de onderwijsinstellingen binnen 8 weken met een plan komen met daarin concrete maatregelen die elke instelling afzonderlijk gaat nemen, waarbij rekening wordt gehouden met de arbeidsmarkt, studentenhuisvesting en regio.

De Sectorgroep Hoger Onderwijs van CNV Onderwijs, ervaart deze oproep van de Kamer om het aandeel Engelstalige opleidingen stevig terug te dringen, als te algemeen. In de motie wordt geen rekening gehouden met de verschillen in aantallen Engelstalige opleidingen tussen wo en hbo (wo: 78% procent van alle masteropleidingen is volledig in het Engels en 30% van alle bacheloropleidingen is volledig in het Engels; in het hbo is 8% van alle bachelors Engelstalig).

Effect op werkgelegenheid in grensregio's

Het sectorgroepsbestuur pleit ervoor in de uitvoering van de motie dat onderscheid wel aan te brengen. Verder vragen we ons af of de voorgestelde reductie voor het hbo in krimp- en grensregio's überhaupt wenselijk is. Door de sterke verwevenheid met het bedrijfsleven, heeft dit direct effect op de werkgelegenheid en negatieve gevolgen voor de economie aldaar, zie de ledenraadpleging over de WIB.

Afgelopen week kwam de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) met een Maatregelenpakket zelfregie, gericht op het versterken van de Nederlandse taal en het beheersen van de internationale instroom. Om die maatregelen tot een succes te maken, is het noodzakelijk dat de politiek voorziet in sturingsinstrumenten, tijd en vertrouwen.

Advies Onderwijsraad

Vorige week kwam de Onderwijsraad met het gevraagde advies over het conceptwetsvoorstel Wet internationalisering in balans (WIB). De raad adviseert de WIB nader te doordenken en uit te werken. In dit advies is te lezen dat de raad positief is over de voorgestelde fixusmaatregelen. Die geven de hogeronderwijsinstellingen de mogelijkheid de instroom van (internationale) studenten beter af te stemmen op de beschikbare onderwijscapaciteit.

In een brief constateert CNV Onderwijs dat de onderwijsinstellingen behoefte hebben aan een instrumentarium om de instroom van studenten in overeenstemming te brengen met de huidige bezetting aan onderwijsprofessionals en de aanwezige faciliteiten. Net als onze leden heeft de Onderwijsraad een aantal bezwaren (onderbouwing, uitvoerbaarheid, rechtszekerheid en proportionaliteit) als het gaat om het aanpassen van de voertaal van de opleidingen.

Overweeg aanvullende maatregelen

De Onderwijsraad denkt meer in de richting van het afleggen van verantwoording voor de gekozen taal. Ter afsluiting wijst het college op de noodzaak om naast het bestaande voorstel over de fixusmaatregel, aanvullende maatregelen te overwegen, met bijzondere aandacht voor de financiële prikkels die momenteel de instroom van internationale studenten beïnvloeden. En dat zou betekenen dat er een aanpassing moet komen in de huidige bekostigingssystematiek.