Ook voor cao mbo onderhandelaarsakkoord

Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao mbo. In de collectieve arbeidsovereenkomst is een structurele loonsverhoging van 10 procent en een eenmalige uitkering van €1.000,- bruto (naar rato) afgesproken.

Cao-onderhandelaar Abhilash Sewgobind: 'Meer dan 10 procent loonstijging voor met name de onderste loonschalen en een éénmalige van €1.000,- bruto voor de medewerkers in het mbo. Een mooi akkoord dat voor de zomervakantie is gesloten. Hopelijk kijken de PO-raad en VO-raad mee en nemen ook zij hun verantwoordelijkheid richting hun medewerkers, in plaats van wachten op stakingen. Want het kan dus wel. Medewerkers in het mbo kunnen met een gerust hart toe naar een verdiende zomer vakantie.'

De belangrijkste punten op een rij:

  • Looptijd: 1 juni 2023 – 1 juni 2024
  • Structurele loonsverhoging: 10 procent (per 1 juli €100,- bruto nominaal plus 4,57 procent en per 1 januari 2024 nog 3 procent.)
  • Eenmalige uitkering: €1.000,- bruto bij een voltijds dienstverband
  • Stagevergoeding: minimaal €250,- bij een fulltime stage
  • Thuiswerkvergoeding:

Persoonlijk budget

De sociale partners hebben de mogelijkheden besproken om het persoonlijk budget te verbreden. Naast de bestaande bestedingsdoeleinden krijgen docenten nu ook de mogelijkheid om hun persoonlijk budget in te zetten voor voorbereiding en nazorg.

Stagevergoeding

CNV vindt het belangrijk dat studenten die stagelopen op een mbo-school een passende stagevergoeding ontvangen. En dat er geen onderscheid wordt gemaakt in de vergoeding van stagiaires van verschillende opleidingsniveaus’. Daarom is er afgesproken dat iedere mbo-school een stagevergoeding heeft of deze opstelt voor het einde van de looptijd van deze cao. De minimale stagevergoeding bedraagt €250,- bij een fulltime stage.

Thuiswerkvergoeding

Ook is er een thuiswerkvergoeding afgesproken die minimaal aansluit bij hetgeen de werkgever fiscaal onbelast kan vergoeden. Voor 2023 is dit een bedrag van €2,15 per dag.

Toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden

Er is in de sector behoefte aan maatwerk als het gaat om professionalisering en passende mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzame inzet in iedere levensfase van je loopbaan te vergroten. Daarom willen de sociale partners regionale bijeenkomsten organiseren. In deze bijeenkomsten gaan we met werknemers en werkgevers in gesprek over ontwikkelingen in de sector en over wat werknemers in het mbo belangrijk vinden aan de arbeidsvoorwaarden. De opbrengsten worden meegenomen met de nieuwe cao-onderhandelingen mbo.

Stemmen

CNV is blij met het resultaat en legt het akkoord dan ook positief aan de leden voor. Inmiddels hebben de leden een e-mail ontvangen met daarin de uitnodiging om te stemmen op het akkoord. Dit kan tot en met maandag 10 juli voor 13:00 uur. Wil je eerst nog meer informatie? Op dinsdag 4 juli van 19:00-20:00 uur organiseren wij een online meet-up en geven wij toelichting op het akkoord. Aanmelden kan hier.

Ben je nog geen lid? Sluit je dan nu nog aan en stem mee!

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit