Al het nieuws

Volgende week kerstvakantie primair onderwijs

Scholen zetten in op goede noodopvang

Het demissionair kabinet maakte gisteravond bekend dat de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen toch met een week vervroegd wordt en al aanstaande maandag of uiterlijk dinsdag begint. De laatste dagen hing een besluit hierover al in de lucht, maar het was nog niet duidelijk wat er van de scholen verwacht werd.

Duidelijkheid

Eerder gisteren vroegen de vakbonden en de PO-Raad het kabinet nog om duidelijkheid hierover. CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg: ‘Het was allemaal erg laat en rommelig. Gelukkig hoeven scholen nu voor die paar dagen niet halsoverkop over te schakelen op afstandsonderwijs. Nu de kinderen vanaf maandag vrij zijn, kunnen scholen en onderwijspersoneel hun energie stoppen in het verzorgen van goede noodopvang voor leerlingen met een kwetsbare thuissituatie en leerlingen die een ouder met een cruciaal beroep hebben. Daar hebben de scholen nog een paar dagen de tijd voor, maandag is zo nodig een uitloopdag. Voor sommige scholen die met veel besmettingen te kampen hebben, die tot uitval van onderwijspersoneel hebben geleid, wordt het organiseren van noodopvang nog een uitdaging.'

Boostervolgorde

Demissionair minister de Jonge kondigde ook een wijziging in de boostervolgorde aan. Mensen met een kwetsbare gezondheid, die op grond daarvan ook voor een jaarlijkse griepprik in aanmerking komen, kunnen ook al op korte termijn een boosterprik halen.

Dat is goed nieuws. Vooral voor al die mensen in het onderwijs die wel in de vuurlinie van de coronabesmettingen staan, maar die inmiddels langer dan zes maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad en op grond van hun leeftijd voorlopig nog niet aan de beurt leken. Om deze verandering van de boostervolgorde hebben we eerder ook gevraagd.
Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs

Calamiteitenverlof

Ouders zien zich geconfronteerd met kinderen die onverwacht een week extra thuis zijn. We roepen werkgevers op om ouders ruimte te geven voor het opnemen van calamiteitenverlof. Zo kunnen mensen die geen cruciaal beroep hebben hun kinderen ook opvangen. Zij kunnen nu namelijk niet terugvallen op grootouders of anderen buiten de gezinsbubbel om hun kinderen op te vangen. Het nadenken over calamiteitenverlof is expliciet door het kabinet als oplossing genoemd, zoals eerder ook door CNV werd geopperd.