Balans

Mijn bijdrage schrijf ik in de zomervakantie. Ik weet niet hoe het jou vergaat als je werkgerelateerde activiteiten doet in de vakantieperiode, maar bij mij hebben deze activiteiten toch een andere kleur dan tijdens een schooljaar. Het is ook wel de bedoeling om tijdens de vakantieperiode wat afstand te nemen van het werk van alledag en weer eens de balans op te maken van de zaken, die zo in het leven spelen.

Het is dan goed om jezelf eens vragen te stellen, zoals lig ik nog op koers wat mijn goede voornemens betreft? Doe ik nog steeds wat ik leuk vind en wat mij energie geeft? Geef ik de juiste gebieden aandacht in mijn leven? Wat zijn de drives en de bron in mijn leven? Wat geeft me zorgen en hoe ga ik daarmee om? Wil ik me komende tijd ergens verder in verdiepen? Vul je eigen vragen maar in! Wat houd je zoal bezig, al mijmerend in de vakantieperiode, op de camping, aan zee, in het buitenland of gewoon lekker thuis?

Is er balans? Of is er ergens scheefgroei? Tijd om zaken op te pakken of de kussens op te schudden? Als de scholen weer begonnen zijn, is de kans immers groot dat er minder tijd beschikbaar voor is. Zelf probeer ik zoveel mogelijk het nuttige met het aangename te verenigen. Daar, waar je tijdens reguliere werkdagen vaak doorgaat waar je gebleven bent, kun je bovenstaande vragen in etappes voor jezelf beantwoorden en later in de vakantie doorgaan waar je gebleven bent.

Geef ik de juiste gebieden aandacht?

Leon Dijcks, bestuurslid CNV Schoolleiders

Ik vind het altijd fijn om het nieuwe schooljaar fris en opgeruimd te beginnen. Niet alleen wat mijn scholen betreft (ik ben interim-directeur primair onderwijs), maar ook privé. De eerste drie vakantieweken kies ik ervoor om vooral te ontspannen. Vanaf week vier ga ik de balans opmaken. Eerst vaak mijmerend en later op papier, in een soort mindmap. Deze vul ik regelmatig aan om er vervolgens in week vijf en zes handen en voeten aan te geven. Het zit al in mijn hoofd, maar ik vind het ook prettig om het in een word-bestand samen te vatten. De ervaring leert, dat na enige tijd de kans aanwezig is, dat voornemens weer wegzakken en dat zou jammer zijn.

Dat, wat ik hier beschrijf, geldt natuurlijk ook voor ons allen als CNV-leden. Waar sta ik als bestuurslid en waar staan we samen als collectief? De vragen in het begin kunnen we ook stellen met betrekking tot CNV. Hoe verhouden die vragen zich met betrekking tot de vele onderwijsissues, die momenteel spelen? Het lerarentekort, het gevallen kabinet, de cao-ontwikkelingen, de opvang van vluchtelingenkinderen, maar ook de ontwikkelingen binnen onze eigen vakbond, de vorming van één CNV? Ook hier geldt voor mij, dat ik het nieuwe seizoen als bestuurslid fris en opgeruimd wil beginnen. Ik zorg ervoor, dat ik me weer goed voorbereid en vol enthousiasme ga inzetten voor de belangen van de schoolleider, maar wel met een goede balans werk-privé. Dat advies geef ik je graag mee!