Een goede start

Training voor startende leerkrachten

Het onderwijs kampt met grote personeelstekorten. De eerste oplossing tegen deze tekorten is het behouden van het personeel dat al binnen de organisatie werkt. Wist je dat maar liefst 25 procent van de leerkrachten stopt met hun loopbaan in het onderwijs na vijf jaar? Heb jij als schoolleider startende leerkrachten in dienst, die wel wat hulp kunnen gebruiken bij de landing in het onderwijs? CNV organiseert een speciale leergang voor starters in het onderwijs: een goede start.

Hebben jouw startende leerkrachten al hun draai gevonden in het onderwijs? Hebben ze de organisatie leren kennen, kunnen ze zichzelf profileren als leraar én ook nog een privéleven onderhouden? Leraar zijn is een prachtig vak; dat weten we als geen ander en daarom hebben deze groene leerkrachten ook hiervoor gekozen. Maar er komt veel meer bij kijken dan alleen lesgeven. Denk alleen al aan werken in een team, hun rol als werknemer en kritisch omgaan met onderwijsvernieuwingen. Hoe gaan zij om met deze nieuwe omgeving, zonder zichzelf daarin te verliezen?

Voor wie is de training?

‘Een goede start’ is een leergang voor elke startende leerkracht met niet meer dan tien jaar werkervaring in het onderwijs. Die ambitieuze, beginnende leraren, die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken om hun weg te vinden in dit nieuwe werkveld. Leerkrachten die al hun eerste werkervaring hebben opgedaan. Veel gaat goed, maar ze willen wel wat meer in hun kracht komen. Wat hulp bij de combinatie werk en privé, hoe ze hun stem kunnen laten horen binnen het team en de school, agressie van leerlingen (en misschien wel ouders) en bij het realiseren van hun ambities binnen het onderwijs.

Liefde voor het vak

Herken jij als schoolleider een of meer teamleden in dit profiel? Dan is deze training ‘Een goede start’ goed om bij ze onder de aandacht te brengen. CNV begeleidt jouw startende leraren graag om hun competenties te versterken en zo de liefde voor het vak sterk te houden. Want we kunnen natuurlijk alle goede leerkrachten niet missen en zeker niet in deze tijden van grote tekorten, met alle gevolgen voor het onderwijs van dien.

Hebben jouw startende leerkrachten al hun draai gevonden in het onderwijs?

CNV Academie

Praktische informatie

De training begint in september 2023 en eindigt in april 2024. ‘Een goede start’ bestaat uit vier digitale en een drie fysieke bijeenkomsten in Utrecht, met intervisie onder begeleiding van een coach. De trainingen behandelen verschillende thema’s, waaronder wet- en regelgeving, jezelf profileren, omgaan met agressie, leiding en invloed binnen jouw school en loopbaan en leraarschap. Afsluitend brengen we een bezoek aan de Tweede Kamer, waar de leraren kunnen spreken met een politicus. Bovendien kunnen de startende leraren onderling ervaringen uitwisselen en met elkaar sparren. De fysieke bijeenkomsten zijn van 18.00 tot 21.30 uur en de webinars vinden plaats van 20.00 tot 21.30 uur.

Fysieke bijeenkomsten

  • Trots op je vak!
  • Innoveren in het onderwijs
  • Leiding en invloed binnen je school
  • Bezoek Tweede Kamer in Den Haag en ontmoeting met politicus

Webinars

  • Wet- en regelgeving
  • Timemanagement
  • Veiligheid op school: omgaan met agressie
  • Loopbaan en Leraarschap

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de training ‘Een goede start’, speciaal voor jouw startende leerkrachten? Scan de QR-code voor meer informatie op de website. Overigens geven we je ook tips over verschillende financieringsmogelijkheden. Heb je nog vragen of wil je liever persoonlijk contact? Stuur dan een mail naar de projectleider Astrid Persons van CNV Connectief.