Oproep OCW aan scholen om mee te doen aan onderzoek naar luchtreinigers

Na 1,5 jaar inzet van CNV is er goed nieuws over luchtreiniging in schoolgebouwen: het ministerie steunt de lopende onderzoeken en breidt die uit. Dankzij het ministerie van Onderwijs kunnen 200 extra scholen uit het primair onderwijs zich aanmelden voor het onderzoek, waarbij luchtreinigers in de deelnemende school worden geplaatst.

‘Het is een belangrijke stap richting het reguleren van luchtreiniging in schoolgebouwen’, zegt Wilma Salzmann, voorzitter van CNV Schoolleiders. Ze is opgelucht dat minister Wiersma goed naar CNV heeft geluisterd en scholen hulp krijgen bij luchtreiniging. ‘Goede ventilatie is noodzakelijk in schoolgebouwen. CNV ziet daarin een langetermijnoplossing voor een veilige werkplek voor onderwijspersoneel die samen gaat met het verduurzamen van verouderde schoolgebouwen. Als het de coronapandemie betreft blijft onze boodschap: onderzoek luchtreiniging in scholen en reguleer deze zodat scholen weten welke mobiele luchtreinigers veilig en goed zijn.’

In Nederland lopen er al lange tijd onderzoeken, zoals die van prof. dr. ir. Bert Blocken van de TU Delft en het onderzoek van de Techhub Assen. Juist in de zomerperiodes zette CNV zich ervoor in dat deze onderzoeken onder de aandacht kwamen van het ministerie, om voorbereid te zijn op het najaar.

Meld je je via deze link aan als je wilt dat je school mee doet aan het onderzoek.