Rouw en jong zijn: Het verhaal van Ysabelle

'Het zou fijn zijn als er een collega is naar wie je toe kunt gaan op die moeilijke dagen'

Beluister de nieuwe podcastaflevering Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

Op slechts 21-jarige leeftijd verloor Ysabelle haar moeder, Esther, na een vierjarig gevecht met de ziekte van Lyme. Op haar huid staat nu een tatoeage ter herinnering. Het ziekbed was een periode van aanpakken en oplossen. Een tijd waarin ze de controle kon nemen te midden van de machteloosheid die de ziekte met zich meebracht. In een nieuwe aflevering van de podcastserie oplossen voor de jonge verpleegkundige leerling van het HMC-ziekenhuis. 'Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok' gaat Marijke Roskam in gesprek met Ysabelle Roelofs over jong rouwen.

Zoeken naar controle tijdens ziekte en verlies

De jonge verpleegkundige leerling van het HMC-ziekenhuis herinnert zich dat ze tijdens het ziekbed van haar moeder al veel zaken op zich nam. "Het gaf me een gevoel van controle in een tijd waarin de ziekte van mijn moeder me zo machteloos maakte," zegt ze. Maar toen kwam het onvermijdelijke: het verlies. En wat doe je als de wereld om je heen in een waas verandert, als je het gevoel hebt in een sneltrein te zitten waar je niet in wilt zijn?

Rouw en werk: Ysabelle's balanceringsact

Na het verlies leek het werk in het ziekenhuis een redding voor Ysabelle. Ze had eindelijk het gevoel haar roeping gevonden te hebben. "Thuis kon ik mezelf niet vinden, maar in het ziekenhuis voelde het alsof ik een doel had." Toch dragen de emoties en het rouwproces altijd met haar mee. "Als rouwende kun je je werelden niet scheiden. Rouw draag je altijd met je mee."

Begrip op de werkvloer: De kracht van een luisterend oor

Ysabelle benadrukt het belang van begrip op de werkvloer. "Het zou fijn zijn als er een collega is naar wie je toe kunt gaan op die moeilijke dagen. Zeker een oudere collega, die een beetje de leeftijd heeft van mijn moeder. Het zou heerlijk zijn om even te kunnen zeggen dat het geen goede dag was, om even klein en onwetend te mogen zijn."

Openheid over emoties: Advies voor rouwende jongvolwassenen

Als jonge professional voelt Ysabelle de druk om te presteren, zeker als rouwende jongvolwassene die probeert haar leven op orde te krijgen. Ze adviseert anderen om open te zijn over hun emoties op het werk. "Wees er open over. Collega's zullen dan waakzamer zijn en je ondersteunen."

Mentale gezondheid boven prestaties

Ysabelle's verhaal benadrukt dat je mentale gezondheid altijd voorrang moet hebben op werkprestaties. Ze eindigt met een sterke boodschap: "Ik wil het goed doen, maar ik gun anderen ook meer ruimte voor zichzelf. Je mentale welzijn is immers veel belangrijker dan je werk." Beluister de aflevering voor het volledige verhaal van deze inspirerende jonge vrouw, een herinnering dat rouw geen leeftijd kent, maar dat er altijd hoop en kracht te vinden is!

Ysabelle Roelofs staat op het punt haar opleiding tot verpleegkundige af te ronden en heeft haar roeping gevonden in haar werk. Het is een getuigenis van haar veerkracht en doorzettingsvermogen.

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok. Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.