Onderhandelaarsakkoord cao OMO

Verhoging van de reiskosten in de nieuwe cao OMO, geen arbeidsovereenkomsten voor een veelvoud van 10 procent van de normjaartaak, alle medewerkers krijgen werkdrukmiddelen, meer uren voor professionalisering oop’ers en docenten en een inductieprogramma voor de startende leraar.

De vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en de bonden zijn een onderhandelaarsakkoord voor de cao OMO 2023-2024 overeengekomen. Het betreft afspraken die buiten de landelijke cao VO, zoals salarismaatregelen, sociale zekerheid, algemene arbeidsduur.

In deze cao, met een looptijd van 1 mei 2023 tot en met 1 oktober 2024, is vastgelegd dat de reiskosten woon-werkverkeer per 1 januari 2024 worden verhoogd naar €0,17 per kilometer over de gehele afstand tot en met 25 kilometer enkele reis. Arbeidsovereenkomsten hoeven niet langer afgesloten te worden voor een veelvoud van 10 procent van de normjaartaak.

Verder krijgen alle medewerkers van OMO (dus ook starters) de beschikking over werkdrukmiddelen. (40 uur bij 1 fte) Daarbij zijn afspraken gemaakt over de bestedingsdoelen van de individuele werkdrukmiddelen. De medewerker kan die onder andere inzetten voor taakverlichting en verlof.

Het aantal uur professionalisering OOP wordt verhoogd van 16 uur naar minimaal 40 uur per jaar. Deze uren zijn in te zetten voor deskundigheidsbevordering of professionalisering t.b.v. duurzame inzetbaarheid. Docenten hebben per schooljaar recht op 16 uur professionalisering op het gebied van basisvaardigheden en curriculumherziening.
Voor een startende docent biedt de cao extra tijd voor een inductieprogramma.

Raadpleeg voor alle afspraken het bijgesloten onderhandelaarsakkoord.