Hoe gaat het met de werkdrukmiddelen?

Het personeelstekort laat zich ook voelen in het voortgezet onderwijs. Er is een tekort aan docenten voor bijna ieder vak. Dat maakt de werkdruk ongekend hoog. Voor de huidige cao zijn afspraken gemaakt om de werkdruk te verlichten. Het blijkt nog lang niet voldoende.

De helft van de middelen (€150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van individuele werkdrukverlichting van leraren en onderwijsondersteunend personeel. In de cao is afgesproken dat deze middelen worden benut om het basisbudget ten behoeve van werkdruk of duurzame inzetbaarheid met 40 uren te verhogen van 50 naar 90 uur per persoon per jaar. Het andere deel (ook €150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van een collectieve aanpak op de scholen voor de verlichting van werkdruk.

Aantrekkelijker maken

Schoolbestuur, leraren en onderwijsondersteunend personeel zijn hierbij gezamenlijk aan zet en gaan met elkaar in overleg over het nemen van maatregelen om de werkdruk te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het anders inzetten van onderwijstijd, ook om het beroep aantrekkelijker te maken. Starters zouden baat kunnen hebben aan een driejarig inwerk- en begeleidingsprogramma. Dit omdat te veel beginnende leraren binnen een paar jaar opgebrand de schooldeur achter zich dichttrekken.

Jouw ervaringen

Aan goede bedoelingen en dito afspraken ontbrak het niet in de huidige cao VO. Er zijn op school / team / afdelingsniveau afspraken gemaakt hoe de collectieve werkdrukmiddelen daar worden ingezet. Welke keuzes zijn gemaakt en wat werkt goed? Daarom zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Wat werkt goed, wat moet beter in de nieuwe cao? Deel je tips en tops via de ideeënmodule op de cao-pagina VO of via een bericht aan cao-onderhandelaar Geert Jan Renkema, g.renkema@cnv.nl.