CNV Overheid: cao-voorstel RET NV onvoldoende

Oproep aan leden om mening over het voorstel te geven

In een recente ontwikkeling binnen de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor RET NV, heeft CNV Overheid kritisch gereageerd op het voorstel van de werkgever. Op 16 november vond de tweede onderhandelingsronde plaats, waarbij hoge verwachtingen waren gesteld, vooral rond het loonbod van de werkgever.

Kernpunten van werkgever en reactie CNV

De werkgever had drie primaire aandachtspunten aangegeven: aantrekkelijk werkgeverschap, terugdringen van ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid. CNV Overheid benadrukt echter dat deze doelen sterk samenhangen met het aanpakken van de inflatieachterstand van circa 11%, een punt dat de werkgever in zijn voorstel lijkt te negeren. Veel personeelsleden ondervinden financiële moeilijkheden, wat leidt tot verhoogd ziekteverzuim en verminderde inzetbaarheid.

Details van het werkgeversvoorstel

Het voorstel van de werkgever omvatte een versobering van de loondoorbetaling bij ziekte van 200% naar 170%, met een stijging van de CPU van 450 naar 500 euro per jaar onder strikte voorwaarden. Het loonbod bestaat uit een eenmalige uitkering van 500 euro bruto in januari 2024, gevolgd door een structurele loonsverhoging van 5% in februari 2024, 2% in oktober 2024, 3% in februari 2025, en nog eens 2% in februari 2026. Daarnaast wordt de reiskostenvergoeding voor OV volledig vergoed en voor eigen vervoer verhoogd naar 23 cent per kilometer.

Kritische evaluatie door CNV Overheid

CNV stelt dat dit bod geen blijk geeft van respect voor de medewerkers en niet voldoet aan de beloofde verbetering in koopkracht of de aanpak van ziekteverzuim. In plaats daarvan lijkt de focus te liggen op het beperken van de kosten van ziekteverzuim. Dit bod wordt door CNV als 'volstrekt onacceptabel' en 'respectloos' bestempeld.

Vervolgacties en oproep aan leden

De bonden hebben de werkgever gevraagd dit voorstel te heroverwegen en op 1 december met een nieuw, rechtvaardiger voorstel te komen dat de inzet en kwaliteit van het personeel waardeert. CNV Overheid wacht af en doet oproep aan leden hun mening over het voorstel te delen via onderstaande link.

Laat ons weten wat jij van het werkgeversvoorstel vindt

Blijf op de hoogte

Houd de cao-pagina in de gaten voor het laatste nieuws