Dankzij CNV-kaderleden helderheid over keuringen brandweer

Dat de huidige coronacrisis veel impact heeft op onze samenleving, is duidelijk. Ook wordt steeds duidelijker dat het virus invloed heeft op zaken waar je in eerste instantie niet direct aan zou denken, zo merkte CNV-bestuurder Aynur Polat dankzij kaderleden van de bond die bij de brandweer werken. ‘Van hen kreeg ik signalen dat er problemen ontstonden rond de zogenaamde PPMO-keuringen (Periodiek Preventief Medisch Onderzoek, red.).’

Met deze keuringen wordt de fitheid van brandweerlieden getest. Bij de test moeten ze bijvoorbeeld slangen uitrollen, plafonds forceren, trappen oplopen enzovoorts. Op basis daarvan krijgen de brandweerlieden een certificaat dat aantoont dat ze inzetbaar zijn. ‘Die oefeningen kunnen nu niet doorgaan en ook de ARBO-unie die dit verzorgt is dicht’, aldus de CNV-bestuurder.

Dit probleem is vervolgens onder de aandacht gebracht bij de Brandweerkamer en dankzij het signaleren van de CNV-kaderleden is nu afgesproken dat brandweerlieden die tijdens de duur van de coronacrisis deze test moeten afleggen, in plaats daarvan nu een online vragenlijst moeten invullen en terugsturen naar de ARBO-unie. De keuringsartsen daar bepalen op basis van de antwoorden of iemand wel of niet moet worden uitgenodigd voor aanvullend medisch onderzoek. Zij die niet worden uitgenodigd kunnen hun werk voortzetten zonder verdere testen. Na afloop van de crisis zal ook deze groep alsnog worden uitgenodigd voor een aanvullend medisch onderzoek. Daarmee is de voortgang van het belangrijke brandweerwerk ook tijdens de coronacrisis gedekt.