CNV: Veilig en gezond werken is een fundamenteel recht

Worker’s Memorial Day 2024

Het is vandaag Worker’s Memorial Day, de internationale herdenkingsdag voor werknemers die zijn overleden door een bedrijfsongeval of een beroepsziekte of door hun werk gewond zijn geraakt of blijvend gehandicapt. Het is tevens de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Als CNV vinden we veilig je werk kunnen doen een fundamenteel recht voor werknemers. Niet voor niets is dat een stevig onderhandelpunt met werkgevers aan de cao-tafels.

De uitbraak van corona in 2020 was een duidelijk voorbeeld van werknemers die ziek werden door het uitoefenen van hun beroep. Denk aan al het zorgpersoneel in de frontlinie dat besmet raakte met Covid en daar langdurige klachten aan overhield. Gelukkig maakte minister Helder vrijdag bekend dat ze de financiële vergoeding verhoogt voor deze groep zorgmedewerkers Ook is de besmettingsperiode verruimd tot het hele eerste jaar dat het virus rondwaarde.

Beschermingsmaatregelen

’Het is goed dat de minister nu op aandringen van de Tweede Kamer de regeling heeft verbeterd en uitgebreid’, zegt CNV-bestuurder Joost Veldt. De bond maakt zich samen met FNV als sinds het begin van de pandemie sterk voor zorgmedewerkers die nog steeds kampen met de gevolgen van een covidbesmetting. De bonden zijn zelfs tot aan de rechter gegaan om te zorgen dat zorgpersoneel met long covid financiële steun krijgt. Veldt: ‘Dit is echt terecht. In 2020 kon je nog niet vaccineren, waren op veel plekken de beschermingsmaatregelen nog niet op orde en hebben zorgmedewerkers risico gelopen. Het is echt heel hard als je dan besmet raakt, je leven overhoop ligt, en de overheid je dan meedeelt dat de regeling niet voor jou geldt.’ 👉 Lees het volledige artikel: ‘Hier hebben we sinds de corona-uitbraak voor gestreden’.

Data-onderzoek beroepsziekten

Er zijn ook bovengemiddeld veel brandweermensen die kanker of PTSS hebben door hun beroep’, zegt de Haagse brandweerman en CNV-kaderlid Martijn Blok. Hij vindt dat er dataonderzoek moet komen naar beroepsziekten. Daarvoor pleitte hij begin maart in Athene tijdens de Firefighters Day van CESI (Europese confederatie van onafhankelijke bonden, waarbij CNV is aangesloten, red.) voor vakbondsvertegenwoordigers van brandweerlieden. ‘We spraken samen met leden over ons 11-puntenmanifest om de arbeidsomstandigheden van Europese brandweerlieden te verbeteren.’

Ondersteuning

Blok: ‘We gebruikten deze kans om voor ons belangrijke uitdagingen uit te lichten en te praten over duurzame inzetbaarheid en erkenning van beroepsziekten. Het is een route die ook ondersteuning kan bieden bij onderzoek daarvan. Zo kunnen vanuit de EU initiatieven ontstaan, waarvoor mogelijk – en hopelijk – eerder subsidies of andere financiële middelen worden vrijgemaakt. 👉 Lees het volledige artikel: Europese brandweerlieden in actie.

Rechten en plichten

Een zware ziekte, revalidatie na een ongeluk, burn-out, de gevolgen van het werken in een slecht geventileerde ruimte of het langdurig blootstaan aan gevaarlijke stoffen, zoals PFAS (👉 Lees het volledige artikel: Consumeren, inademen, aanraken?). Er zijn allerlei redenen waardoor je voor korte of langere tijd bent uitgeschakeld. Je kunt niet meer werken of moet minder gaan doen. Dan is het prettig om te weten wat je rechten, maar ook je plichten zijn. Zodat je je kunt richten op je herstel en uiteindelijk weer aan de slag kunt. 👉 Lees het volledige artikel: Alles over ziekte en arbeidsongeschiktheid.